OBRAZEM: Hlavní závod 56. Jizerské 50 na stadionu v Bedřichově

56. Jizerská 50 je minulostí. Od čtvrtka 9. do neděle 12. února 2023 se slavného závodu zúčastnilo přes devět tisíc lidí. Připomeňte si atmosféru hlavního dne závodu.

O vítězích 56. Jizerské padesátky je rozhodnuto. Nedělní hlavní závod opět opanovali zejména jezdci ze severských zemí. Tisíce dalších účastníků teď mají rok na to, aby se těm nejlepším pro příště zkusili alespoň přiblížit.

Elitní závodníci trať zdolají zpravidla do tří hodin, tradiční závod je otevřený prakticky všem nadšencům do běžeckého lyžování, kteří se na něj cítí.

První stovky jezdců vyrazili na trať v 8:15 a 8:30, nejprve vyjely elitních ženy, po nich muži a skupina, která historickými oděvy i vybavením připomněla expedici v Peru, kde v roce 1970 zemřelo patnáct českých horolezců. Další tisíce lidí za lehkého mrholení čekaly na start své vlny. Ty jsou vždy odstupňované podle výkonnosti.

Předstartovní stres na stadionu umocňovala alchymie s vosky. Někdo si lyže připravoval den před závodem, někdo ráno stál dlouhou frontu u příslušného stanu. Do poslední chvíle se závodníci snažili přijít na nejvhodnější mazání pro mokrý tající sníh, který je v neděli ráno v Bedřichově čekal.

Většina závodníků i diváků vyrazila do Bedřichova autobusy. Kyvadlová doprava fungovala velmi dobře, nečekalo se dlouho, autobusy většinou nebyly přeplněné.

Za 4 dny tratě Jizerské 50 vyzkoušela pěkná řádka lidí. Do jednotlivých závodů, které se jely od čtvrtka do neděle, se přihlásilo rekordních víc než devět tisíc lidí.

Do nedělních 8 vln hlavního závodu bylo přihlášených zhruba 5000 běžců.

Spustit audio

Související