Rašeliniště v Jizerkách vysychají, ochranáři proti tomu bojují přehrážkami

V Jizerských horách dochází k vysychání rašelinišť, hlavně těch v okolí Bedřichova. Vysychání vzácných rašelinišť chtějí ochranáři zabránit. Z přírodních ploch mizí voda, a místa tak ztrácejí svůj přirozený charakter. Kvůli tomu hynou původní rostliny, třeba i vzácné masožravky. Aby se rašeliniště vrátila do původního stavu, o to se pokouší parta nadšenců.

„Díky tomu, že se na Nové Louce vybudují ty přehrážky, tak se přehradí příkopy, které tu byly kdysi vyhloubeny a zamezí se odtékání vody z krajiny,“ vysvětluje Ondřej Petrovský z Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor.

Rašeliniště na Nové Louce vysychají kvůli někdejším zásahům člověka. Odvodňovací kanály se v minulosti budovaly kvůli těžbě rašeliny a lesním cestám. „Přehrážky zastaví vodu v příkopech, zvedne se tu hladina podzemní vody a přírodní prostředí rašeliniště zůstane zachováno a poskytne prostor i pro chráněné rostliny, které v místě jsou.“

„Přehrážky tvoří dřevěnou kaskádu, zadržují vodu v krajině, která má šanci se tu vsáknout,“ dodává Petrovský. Z celkového počtu 380 přepážek je hotová zhruba polovina, zbytek dodělají ochranáři a dobrovolníci na jaře.

Přehrážky ochránců přírody, které mají zabránit vysychání rašelinišť
autor: sas
Spustit audio