Rarita v Liberci: Zmijovec titánský vydá zahradníkům vytoužená semena

Na dvě stovky bobulí vzácné áronovité rostliny – zmijovce titánského – dozrává v liberecké botanické zahradě. Obří květ o výšce menšího člověka botanici úspěšně opylili pylem dovezeným z Ameriky vloni v červenci.

Zmijovec titánský – obrovská kvetoucí a páchnoucí rarita, která v létě loňského roku přilákala do liberecké botanické zahrady stovky návštěvníků, udržuje tamní botaniky v napětí. Jeho semena totiž zrají už téměř 9 měsíců.

Ředitel liberecké botanické zahrady Miloslav Studnička kontroluje zralost bobulí

Plodenství, které se stonkem měří 123 centimetrů, už nestojí vzpřímeně, to je prý jasnou známkou toho, že se konec zrání blíží. O semena vzácné rostliny původem ze Sumatry má zájem 20 botanických zahrad z celého světa, polovina jich ale poletí do Kalifornie výměnou za poskytnutý pyl. Postupně to sklidíme a postupně budeme zbavovat oplodí, semena vybereme, necháme je mírně oschnout a budeme je hned rozesílat, protože dlouho klíčivá nevydrží,“ vysvětluje ředitel zahrady Miloslav Studnička.

A nové zmijovce chtějí botanici samozřejmě vypěstovat i v Liberci – podrobnosti si poslechněte v přiložené reportáži. Návštěvníci botanické zahrady si můžou plodenství zmijovce titánského prohlédnout ještě několik následujících dnů.

Semena zmijovce titánského bude třeba vytáhnout z výrazně červených bobulí
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio