Ralskem budou v červenci znít sirény

13. červenec 2020 09:01

Lidé se ale nemusí obávat, že se něco děje. Jde pouze o zkoušky, hasiči budou na Českolipsku zkoušet nové technologie varování před nebezpečím.

Jestli od 13. do 24. července uslyšíte Ralskem znít sirény, nemusíte se bát. Institut pro ochranu obyvatelstva tam bude zkoušet nové technologie, jak varovat před nebezpečím. Testovat je bude v Ralsku - Borečku a lidé uslyší nejen zvuk sirén, ale i mluvená hlášení, která varují třeba před únikem chemických látek.

Testování začne v pondělí 13. a potrvá až do pátku 17. července; vždy od 9 do 16 hodin. Pak si lidé od zvuku sirén na víkend odpočinou a znovu je spustí zase v týdnu od 20. do 24. července. Zvuk může být slyšet i několik kilometrů daleko, například až ve městech Mimoň nebo Zákupy. Záleží především na výkonu přístrojů, ale také na klimatických podmínkách.

To, jak silný zvuk je, v minulosti popsal Petr Bayer, když s ním v Borečku natáčel náš reportér před pěti lety: „Běžně jsou tyto sirény slyšet do vzdálenosti pěti kilometrů. Na třiceti metrech má tato siréna až 125 decibelů. Přímo u ní je to životu nebezpečné, tam dosahují výkonu 147 decibelů,“ řekl.

Boreček je jediným místem v České republice, kde se v terénu sirény zkouší. I proto, že je v bývalém vojenském prostoru dost daleko od husté zástavby. Při zkoušení se pouští všechna zařízení, sirény i rozhlas. U sirén se testují různé signály, třeba kolísavý tón, u rozhlasů zase o srozumitelnost mluveného slova. Jsou také varianty mezi ženským a mužským hlasem, někdy je ženskému hlasu lépe rozumět. Pracovníci institutu také testují, zda vydrží zařízení předepsanou dobu bez dodávek elektřiny.

autoři: Jana Pšeničková , Tomáš Mařas
Spustit audio

Související