Raketa na Zlaté stezce Českého ráje z Malé Skály na Kozákov: Hamštejn, rozhledna pod rozhlednou

11. listopad 2023

V Českém ráji byla slavnostně otevřena nová rozhledna. Nachází se na Hamštejském hřebenu nad obcí Koberovy na Železnobrodsku. 

Montáž rozhledny, která byla na Hamštejn dovezena jako obří stavebnice, byla zahájena 21. září 2023.

„Rozhledna je kombinací železa a dřeva s tím, že hlavním nosným sloupem je ocelový dřík, kolem kterého se ve šroubovici obtáčí schodiště. To má 121 schodů,“ řekl starosta obce Pavel Pospíšil. Kruhová rozhledna má na výšku 25 metrů, vyhlídková plošina je zhruba o tři metry níže. Podle starosty bude rozhledna přístupná bezplatně a při výjimečných příležitostech v noci i nasvícená.

U rozhledny, ke které je jen pěší přístup, se nachází altán, který turistům nabídne drobné zázemí. Co se výhledů týká, jsou vidět třeba Trosky a Český ráj, za dobrého počasí až do Ralské pahorkaniny, na Ještěd, Černostudniční hřeben a Jizerské hory, ale i Krkonoše.

Z bližších cílů se návštěvníci můžou podívat třeba na Sokol. Vidět je na Kozákov, na který to jsou odsud necelé čtyři kilometry a kde je další rozhledna ve výšce 744 metrů nad mořem. Jde vlastně o rozhlednu pod rozhlednou.

Rozhledna Hamštejn měla být součástí projektu Česko-polské hřebenovky. V rámci něho mělo v letech 2015 až 2020 vzniknout z evropských dotací 22 rozhleden, 11 u nás a 11 na polské straně. Projekt ale skončil, aniž by se něco postavilo. Obcím tak zbyly plány a některé se pustily do shánění peněz a do realizace.

Spustit audio

Související