První předseda vlády ČSR Karel Kramář pocházel z Vysokého nad Jizerou. Je tam jeho rodný dům i vila

9. říjen 2018

Věhlasný Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie, Krakonošovo divadlo, kostel sv. Kateřiny, výhledy na Krkonoše nebo Kramářova vila. Není toho málo, čím se může pochlubit Vysoké nad Jizerou, jedno z nejvýše položených českých měst. Ve Vysokém nad Jizerou se narodila také řada zajímavých osobností. Jednou z nejvýznamnějších byl doktor Karel Kramář, první předseda vlády Československé republiky.

Karel Kramář se narodil 27. prosince 1860 Marii a Petru Kramářovým v domě na náměstí. Jeho rodný dům dosud stojí vedle školy, kterou postavil jeho otec, původem zedník ze Stanového, který se vypracoval na stavitele a majitele cihelny. Budoucí výrazný politik vyrůstal jako jedináček, protože jeho další čtyři sourozenci zemřeli již v předškolním věku. Karel Kramář studoval na Malostranském reálném gymnáziu v Praze a na Univerzitě Karlově. Doktorát složil v rekordním čase, do roka od zahájení studia, a vyhrál tak sázku o 100 zlatých.

Karel Kramář se stal jedním z nejvýraznějších představitelů mladočeské strany, roku 1891 byl za čtyři horské okresy zvolen do rakouské Říšské rady jako nejmladší poslanec v historii. Během první světové války se aktivně zapojil do domácího odboje, roku 1915 byl zatčen a odsouzen k trestu smrti pro velezradu a vyzvědačství. Zachránila ho smrt císaře Josefa I. a následná amnestie císaře Karla I. Kramářův nejznámější státnický počin je spojen také s Habsburky. 14. listopadu 1918 prohlásil dynastii Habsburků za sesazenou, navrhl T.G. Masaryka prezidentem a sám přijal funkci prvního předsedy vlády nové republiky.

Rodný dům Karla Kramáře stojí v levé dolní části náměstí, které nese jeho jméno. Návštěvníci Vysokého nad Jizerou ho poznají snadno. Podle busty usazené na rohu domu. Busta byla slavnostně odhalena roku 1927, dokonce za přítomnosti samotného Kramáře. Nacistům se ale připomínka českého vlastence nelíbila, a tak ji nechali v červnu 1943 odstranit.

Busta válku přežila v Praze ve skladišti zabavených kovových předmětů a poté se vrátila zpátky do Vysokého. Před příchodem další totality ale stavitel Oldřich Zítek bustu někam nechal zazdít a ta se dodnes nenašla. Od roku 2015 je proto na Kramářově rodném domě kopie bronzové busty odlitá podle původního návrhu ze sbírek Národního muzea v Praze.

Vilu nechal postavit pro manželku Naděždu

Druhou významnou památkou na slavného rodáka je Kramářova vila. Karel Kramář ji nechal postavit v letech 1927 až 1930 pro svou manželku Naděždu ve stylu pskovského Kremlu podle návrhu ruského emigranta Bradta jako náhradu za bolševiky znárodněnou vilu Barbo na Krymu. Kramář důsledně trval na tom, aby vila byla nazývána pouze jako dům a ne jako zámeček, který ovšem vila dodnes hodně připomíná.

Pamětní deska na rodném domě Dr. Karla Kramáře

Od původní podoby se ale hodně věcí změnilo. Vilu vlastnilo NSDAP, Němci zasahovali hlavně do interiérů a odstraňovali vlasteneckou výzdobu. Další devastace se dotkla po válce fasády, z vily se stala zotavovna a později hotel.

Kramářova vila ve Vysokém nad Jizerou slouží jako hotel dodnes. Samozřejmě už nejde o zotavovnu ROH, ale o hotel Kramářův zámek, jehož architekturu můžete obdivovat nedaleko Ski areálu Větrov, asi 200 metrů od vysockého Náměstí Karla Kramáře.

Vysoké nad Jizerou
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.