Provozovatelé sjezdovek v Jizerkách strávili víkend přípravami na spuštění provozu. A pak opět neotevřeli

15. únor 2021 15:01

Ski areály v Jizerských horách se během druhého únorového víkendu připravovaly na spuštění. Sněmovna v pátek 12. února neodsouhlasila prodloužení nouzového stavu, a měl tak skončit v neděli 14. února. Na žádost hejtmanů ale nakonec ministři znovu rozhodli o vyhlášení nového nouzového stavu a mimořádná opatření tak platí dál. Co na to říkají vlekaři? Zeptala se jich redaktorka Šárka Škapiková.

Čtěte také

Některé ski areály v Jizerských horách se během druhého únorového víkendu začaly připravovat na spuštění provozu. Sněmovna totiž 12. února neodsouhlasila prodloužení nouzového stavu. Nakonec ho ale vláda vyhlásila na žádost hejtmanů nový. Mimořádná opatření tak platí dál a vleky a lanovky dál stojí.

Skiareály přípravami na spuštění provozu přišly o finance, které vynaložily; platily rolbování, revize, nebo kontroly. A s přípravami jsou spojené i investice do pohonných hmot, elektřiny a například platů zaměstnanců. Navíc to nebylo poprvé, naděje, že se lyžařská střediska otevřou, už tu byla kolem Vánoc a ještě v lednu, vždy když se hlasovalo o prodloužení nouzového stavu. Nemalé peníze stálo také zasněžování. Ztráty celkově za sezonu tak skiareály počítají v desítkách milionů korun.

Čtěte také

íceméně platí, že provozovatelé chápou, že situace kolem epidemie je vážná. Nerozumějí ale například tomu, že vyrazit si do Jizerek na běžky na magistrálu, která se upravuje, u které jsou velká parkoviště, na které jsou bufety, kde bývá hodně lidí, takový problém není. Poukazují na to, že nevidí rozdíl, jestli se lidé mohou, respektive nemohou, nakazit v horách na běžkách, nebo na sjezdovkách. Někdo chápe, že opatření jsou nutná, v takovém případě ale musejí areály dostat dostatečné kompenzace, jinak jim bude hrozit v krajním případě i bankrot.

Provozovatelé skiareálů a kompenzace

Několik provozovatelů naši redaktorce sdělilo, že zatím od státu nedostali doslova ani korunu. Je už připravený program Covid Sport 3, ze kterého budou moci o náhrady žádat sjezdařské areály, ale zatím nikdo neví, kdy to bude, ani to, v jakém rozsahu kompenzace přijdou a jak pokryjí ušlé zisky. Areály také mohou čerpat peníze na zaměstnance; nechávají si jen ty kmenové, s brigádníky letos de facto už vůbec nepočítají. Na zaměstnance čerpají z programu Antivirus a s tím jsou podle informací, které naše redaktorka zjistila, víceméně spokojení.

Spustit audio

Související