Protesty proti obchvatu Turnova neutichají

2. červenec 2012

Téměř tři tisíce lidí podepsaly petici proti vnitřnímu obchvatu centra Turnova. Je to tolik, že podle zákona se tím musí zabývat zastupitelé. Ti přitom novou trasu obchvatu schválili teprve nedávno.

„Podle všech sčítání třetina dopravy pokračuje na Semily a na Lomnici, dvě třetiny zůstávají na území Turnova. O tom je tato komunikace. Jestli ji bude město stavět za dvacet, za padesát let, dnes nevíme. Pouze říkáme, že máme povinnost pro tuto komunikaci šetřit území,“ říká starostka Hana Maierová zvolená za Nezávislý blok SNK.

Trasu navrhovanou ještě v minulém volebním období koncem dubna schválili zastupitelé s tím, že to je nejlepší varianta z nejhorších. Odmítli tak výtky obyvatel, které celý proces změny územního plánu provázely.

„Je to zbytečně drahé a k ničemu. Dopravní situace je ve skutečnosti jiná. Odlehčí se sice náměstí, ale obytná zóna, kde žije většina lidí, bude trpět,“ myslí si Jitka Tomášková, která v Turnově bydlí.

I když změna územního plánu už platí, pokusili se teď odpůrci této silnice věc zvrátit peticí. Proč, vysvětluje mluvčí petičního výboru Zbyněk Miklík. „Nebyly předloženy žádné varianty. Město by je mělo předložit a teprve z nich by vyplynulo, která je vhodná."

Zastupitelstvo teď ale jen mohlo konstatovat, že petici vezme v úvahu letos při schvalování nového územního plánu. Odpůrce tedy čeká další kolo veřejných projednávání. Těch se mohli ale zúčastnit i bez petice.

„Začali jsme v tuto chvíli, to už tak je. Budeme chtít rozhodnutí zrušit, tak aby obchvat nebyl ani dnes, ani za padesát let, ani za tři roky,“ říká za petiční výbor Zbyněk Miklík, který se tak chce pokusit zvrátit už schválenou úpravu územního plánu. Ta už město Turnov stála odhadem dva miliony korun.

autor: leš
Spustit audio