Prohlídka vysílače i hotelu, závod sudařů. Ještěd slaví 46 let od otevření

Horský hotel Ještěd v sobotu otevře i běžně nepřístupné prostory, například technické zázemí vysílače, strojovnu kabinové lanovky nebo hotelové pokoje. Oceňovaná stavba slaví 46 let od svého otevření.

„Výročí není kulaté, ale i tak program bude bohatý. A to nejenom na vrcholu Ještědu, ale i po cestě. Lidé, kteří se sem chystají, určitě zažijí mnoho v dolní stanici lanovky v Horním Hanychově, v areálu skokanských můstků, a potom i tady nahoře,“ nastínila sobotní program Milena Lánská z Horského hotelu Ještěd. Oslavy začínají v deset dopoledne a mají skončit v osmnáct hodin.

Interiér hotelu Ještěd

Hlavní atrakcí bude samotná stavba, která se pro svůj charakteristický tvar stala ikonou celého Libereckého kraje. Horský hotel i vysílač Ještěd si návštěvníci můžou celý projít, musí si ale předem  vyzvednout časové vstupenky. Přístupné budou nejen technické části stavby, jako je strojovna lanovky nebo technické zázemí vysílače, ale výjimečně přístupné části hotelové části stavby.

Během oslav byly přístupné také interiéry hotelu Ještěd

„Během oslav se lidé samozřejmě podívají i do restaurace, kde budou celý den probíhat divadelní představení, kouzelnická představení. Samozřejmě se mohou i občerstvit, projít skrz bar a ještě dál. Tak se zase ocitnou zpátky v restauraci. Takže kolem dokola a mohou i vyhlídnout z okna na všechny světové strany,“ popsala možnou prohlídkovou trasu Milena Lánská. Otevřeno bude i hotelové apartmá i takzvaný retro pokoj, který je zařízený replikami a částečně zrenovovaným původním nábytkem podle plánu architekta Otakara Binara.

Pohled z hotelového pokoje Ještědu

Program je připraven i mimo samotnou stavbu. Na venkovním pódiu jsou přichystané koncerty a kouzelnická vystoupení. Bude probíhat také tradiční závod takzvaných sudařů, kteří z dolní stanice lanovky ponesou sudy plné piva až nahoru na vrchol Ještědu. Pro rodiny s dětmi jsou přichystané už  od dolní stanice lanovky různé úkoly, za které budou děti na vrcholu hory oceněni.

Ještěd, foto Rudolf Hejděnec

Přístupná bude i stanice Horské služby i areál skokanských můstků, kde dnes probíhá mistrovství republiky ve skocích na lyžích.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související