Proč se dávala pod vánoční stůl sekera? Dozvíte se na hradě Grabštejn

Vánoční smrky a jedle ozdobené sušenými jablky, houbami a kousky cukru. Slavnostní tabule s bažantem a staročeskou vánočkou i dobře známé vánoční koledy ve středověkém aranžmá. Tak to vypadá o tomto víkendu na hradě Grabštejn, kde si připravili pro návštěvníky speciální adventní prohlídky.

Z adventní prohlídky na Grabštejně

Celý hrad je slavnostně vyzdobený, kamenné schody na nádvoří jsou lemované smrkovými větvemi s vánočními ozdobami, v komnatách jsou betlémy a další adventní výzdoba. Průvodci návštěvníkům přibližují historii koled i vánočních stromečků. Právě na vánoční tradice a zvyky jsou adventní prohlídky zaměřené.

Z adventní prohlídky na Grabštejně

„Od těch možná známějších, jako je házení střevícem, pouštění lodiček, rozkrajování jablíčka, bychom se dostali i k těm méně známým, jako je lití olova. Potom se návštěvníci dozvědí například i to, proč se svazovaly nohy u vánočního stolu, nebo proč se pod ten stůl umisťovala sekera,“ přiblížila grabštejnská kastelánka Iva Bártová. Nohy u stolu se uvazovaly lanem, aby rodina i v dalším roce držela pohromadě. Na sekeru pak měl někdo z rodiny šlápnout, a když se nepořezal, tak měl zajištěné zdraví na celý rok dopředu.

Z adventní prohlídky na Grabštejně

Kromě toho je připravený také doprovodný program. „Ten se skládá z dobové hudby, z adventních koled a písní, které si návštěvníci mohou poslechnout v hradní krčmě. Potom máme připraveny ještě takové adventní dílničky na nádvoří hradu, kde si mohou vyrobit svíčku nebo slaměnou vánoční ozdobu, “ doplnila kastelánka Iva Bártová. Poslední vánoční prohlídka je naplánovaná na nedělní čtrnáctou hodinu.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související