Proč mají cibetky rády plody kávovníku a jaký je správný rituál přípravy kávy?

Říká se, že poznat dobrou a kvalitní kávu často znamená, že se k ní musíte prostě propít. Se znalci kávy Marií Jiráskovou a Kristiánem Křížem si nejen o tom, jak vybírají kávu pro svou kavárnu, povídala Iveta Kalátová.

Marie Jirásková a Kristián Kříž – majitelé  kavárny

Povídání a Marií a Kristiánem, provozovateli jedné liberecké kavárny, samozřejmě začalo tím, jak se k tomuto „řemeslu“, tedy pražení a podávání kávy, dostali. A jaký mají názor na „turka“? Proč jezdí do zahraničí sami si kávová zrna vybírat a jak se to vlastně dělá? Jaký je rozdíl mezi komoditní a výběrovou kávou? Proč Marii Jiráskovou ani trochu neláká ochutnat „cibetkovou“ kávu? A jaký je tedy ten správný rituál přípravy kávy? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio