Proč mají cibetky rády plody kávovníku a jaký je správný rituál přípravy kávy?
Říká se, že poznat dobrou a kvalitní kávu často znamená, že se k ní musíte prostě propít. Se znalci kávy Marií Jiráskovou a Kristiánem Křížem si nejen o tom, jak vybírají kávu pro svou kavárnu, povídala Iveta Kalátová.
Povídání a Marií a Kristiánem, provozovateli jedné liberecké kavárny, samozřejmě začalo tím, jak se k tomuto „řemeslu“, tedy pražení a podávání kávy, dostali. A jaký mají názor na „turka“? Proč jezdí do zahraničí sami si kávová zrna vybírat a jak se to vlastně dělá? Jaký je rozdíl mezi komoditní a výběrovou kávou? Proč Marii Jiráskovou ani trochu neláká ochutnat „cibetkovou“ kávu? A jaký je tedy ten správný rituál přípravy kávy? Poslechněte si rozhovor.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.