Přes protiepidemická opatření a horší podmínky se lyžaři na sjezdovky v Orlických horách těšili

20. prosinec 2020 16:57

V Orlických horách dorazily do otevřených lyžařských středisek stovky lidí. Areály můžou být znovu otevřené od pátku. Pro řadu lidí tak bylo víkendové lyžování v letošní sezóně premiérou. Neodradily je ani horší sněhové podmínky a platná protiepidemická opatření.

Čtěte také

„Chtěli jsme na začátek sezóny vyzkoušet nějaké lyžování. Moc se těšíme, protože sněhu je všude málo. Ani jsme tomu nevěřili, že tu nějaký bude. A je tady," říká Jan Michna, který do skiareálu v Deštném v Orlických horách přijel s manželkou.

Teď si oba na parkovišti u svého automobilu nazouvají přeskáče. Kromě dalšího vybavení si budou muset přes pusu a nos nasadit šátek.
„Taková je doba. Nedá se s tím nic dělat. Musíme se přizpůsobit. My jsme z Kladna, ale jsme právě u tchýně v Hradci Králové, tak to máme sem na hory nejblíže."

Čtěte také

A manželka hned ještě doplňuje.
„Nejvíc jsme se těšili, protože máme dvouletého syna, že jsme ho měli kam udat a vyrazili jsme na lyže sami. I přes všechna ta opatření, je to dobré."

Kolem pokladny, kde žádná fronta není, se dostáváme k nástupu na čtyřsedačkovou lanovku. Jsou tu vytvořeny koridory pro lyžaře. Aktuálně jsou na sjezdovce desítky lidí, takže se tu žádné tlačenice netvoří.

Čtěte také

Aleš Novák obsluhuje lanovku v Deštném v Orlických horách.
„Musím hlídat, jak lidé nastupují. Případně, jestli mají všichni nasazené roušky. Všichni se k sobě chovají ohleduplně, zatím se jezdí bez problémů."

Musí často lyžaře upozorňovat za nutnost mít zakryté dýchací cesty?
„Některé lidi na to musím upozornit, ale většinou si lidé ochranu nasazují, opravdu se snaží."

Čtěte také

Jak vysvětluje ředitel areálu v Deštném Petr Prouza, možná je tu teď větší komplikací počasí.
„Na horách není moc sněhu a to ani ve vyšších polohách. Posledních čtrnáct dní nám počasí vůbec nepřálo, abychom mohli zasněžovat. Naopak odhadujeme, že třicet až čtyřicet procent sněhu, který jsme si vyrobili, tak nám uteklo. A tak máme omezenou šíři sjezdovek."

Nejen tento areál, ale například také ten v nedalekých Říčkách, se obává případného přechodu do 5. stupně protiepidemického systému PES. To by totiž znamenalo uzavření sjezdovek.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související