Správný český kominík nosí bílou čepici

27. prosinec 2018

Kominík Luboš Petříček přišel do našeho studia ve slavnostní uniformě, kterou používá jen při výjimečných příležitostech. Moc si toho považujeme, protože naposledy ji měl na letní oslavě sto padesáti let kominického cechu v Katedrále svatého Víta v Praze.

Bílá čepice je výsadou českých a slovenských kominíků. „V tomto jsme se nenechali poněmčit a místo německých a rakouských kominických cylindrů jsme vymysleli bílou čepičku. Nosíme ji my a Slováci. Ale slavnostní černé sako se zlatými knoflíky vychází z německé uniformy,“ vysvětluje Luboš Petříček.

Šorna už jen jako ozdoba

Slavnostní černé sako je ozdobeno zlatými prvky. Jednu klopu uniformy zdobí zlatý znak českého lva, a druhou zlatý kominíček. Na sponě opasku je vyobrazený patron kominíků svatý Florian. Přes rameno má kominík přehozenou zlatou šornu. Ta se dříve používala do průlezných komínů, kam kominíci museli vlézt a saze čistili ručně. Dnes už šorna slouží jen jako ozdoba ke slavnostní uniformě.

Kominík Luboš Petříček

Nejhorší je mokrá borovice

„Nechtěl jsem věřit tomu, co všechno jsou lidé hlavně na vesnicích schopní spálit. Někteří vůbec nevyvážejí popelnice a všechno házejí do kamen, včetně starých koberců a PET lahví. Na takové sousedy většinou lidé v jejich okolí posílají stížnosti. Teprve na základě několika takových stížností musí palič doložit potvrzení o kontrole spalinové cesty. Z odboru životního prostředí přijde úředník, který udělá stěr z kotle a pošle ho na rozbor spalin do laboratoře. Pokud se prokáže pálení plastů a podobných věcí, hrozí pokuta,“ vysvětluje kominík Luboš Petříček.

Topit se má jen tím, na co je spotřebič určen. Najdeme to vždy na štítku spotřebiče. Co se týká kotlů na dřevo, pozor na mokré dřevo. Nejhorší je podle Luboše Petříčka borovice.

Mokrá borovice dokáže zadehtovat komín tak, že během roku hrozí vyhoření. Komín je totiž plný sazí a dehtu, které potom následně mohou chytnout. Pak záleží na kvalitě komínu, jestli to vydrží nebo ne. Také kvalita uhlí je velmi důležitá. Je lepší vyzkoušet si doma malou várku uhlí, zda skutečně dobře hoří, a teprve potom koupit větší množství.

Ani velké množství papíru v tomto povánočním období není záhodno pálit. I to může způsobit vyhoření. Papíry dávejte do kotle postupně.

autor: jsl
Spustit audio

Související