Pomáhá i kojencům se zrakovým postižením – Centrum Lira v Liberci

Centrum Lira v Liberci je jedinou sociální službou v Libereckém kraji, která nabízí program rodinám s malými autistickými dětmi. Rozvíjí i zrakové vnímání u dětí se zrakovým postižením. Pracovníci centra dětem pomáhají překonat strach z prostoru tím, že je v podstatě rozpohybují. Používají světlo a tmu, různé barevné kartičky nebo snoezelen metodu. Liberecké Centrum Lira spolupracuje i s Centrem zrakových vad v Praze a očními lékaři.

„Zjišťujeme, jak dítě zvládá vidění, co vidí a z jaké vzdálenosti. Začínáme se světlem, používáme nejdříve takové pomůcky, aby dítě začalo fixovat světlo – koule, panely a podobně,“ popisuje terapeutka Gosia Sedlmayerová.

Zkuste si brýle, co „mají“ zelený zákal

Mezi pomůcky centra, se kterými terapeutky pracují, patří i speciální brýle. „Jsou to takzvané simulační brýle zrakových vad. Například tyto vypouklé – přes ně budete mít zúžené zorné pole, to je simulace zeleného zákalu,“ vysvětluje terapeutka Klára Týfová.

Konzultace v rodině

Pokoj pro zrakově postižené dobře zná Lenka Smejkalová, která do centra docházela se svým dítětem od tří měsíců věku. „Když jsem se o centru rané péče dozvěděla, absolutně jsem si nedokázala představit, v čem by Hynkovi mohli pomoct. Provádí tu taková drobná cvičení, o kterých by člověk běžně řekl, že nemůžou pomoct, ale opravdu stačí pár motivací, aby s očima pracoval, jak má a ty posuny byly velké. Jsem za to vděčná,“ říká maminka.

Důležité je, aby stimulace zraku u dětí začala co nejdříve, klidně už od narození.

Konzultace v rodině
autor: Eva Malá
Spustit audio