Policie na Jablonecku zadržela pět lidí, majitele autoškoly a zkušební úředníky

3. květen 2022 14:55, aktualizováno

Pět lidí z řad provozovatelů autoškol zadrželi v úterý 3. května kriminalisté v Libereckém kraji. Zasahovali například v Jablonci nad Nisou a na Tanvaldsku. Jejich zásah souvisel s údajným vydávaním fiktivních potvrzení o vykonání řidičských zkoušek.

„Policejní akce se zúčastnily desítky policistů spolu se zásahovou jednotkou, protože jedna ze zadržených osob je držitelem zbrojního průkazu. Teď tam probíhá vytěžování svědků, budou tam další procesní úkony v souvislosti s domovními prohlídkami, a podobně,“ přiblížil zásah Českému rozhlasu Vojtěch Robovský. Kriminalisté zadržené podezřívají ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku.

Policisté zasahovali i v budově městského úřadu v Tanvaldu na Jablonecku. Podle tamního nezávislého starosty Vladimíra Vyhnálka se zásah netýkal pracovníků odboru dopravy, ale úředníků spadajících pod ministerstvo dopravy. To by dosvědčovalo, že se jedná právě o zkušební komisaře. Ti podle informací na webu radnice v Tanvaldu působí dva.

Mezi zadrženými jsou i majitelé nebo provozovatelé autoškol. Policie ale nezveřejnila, o které školy se jedná. Informace neměli ani oslovení zástupci Asociace autoškol a Asociace zkušebních komisařů autoškol. V souvislosti s vydáváním fiktivních dokladů k získání řidičského průkazu se liberečtí kriminalisté obrátili o pomoc na policisty z jiných regionů. 

autoři: Michal Jemelka , Jiří Jelínek , Johana Tománková , Jakub Marvan , Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio