Poklad v podzemí libereckého muzea! Tisíce negativů z minulosti Liberce a jeho tramvají

11. leden 2018

Severočeské muzeum v Liberci ukrývá ve svém depozitáři fotografický skvost. Deset tisíc negativů, které mapují více než stoletou existenci tramvajové dopravy ve městě. Jejich autorem byl velký milovník tramvají, Liberečan s italskými předky, Erwin Cettineo.

Ten se narodil v Liberci v roce 1903. Jako malý chlapec dostal k narozeninám první fotoaparát, a tak od svých deseti let fotil to, co se mu líbilo nejvíc. Liberecké tramvaje. Pečlivě vedenou rozsáhlou sbírku negativů získal po fotografově smrti (1985) tamní spolek tramvajových fanoušků Boveraclub a věnoval ji Severočeskému muzeu. Cettioneovi snímky totiž nezachycují jen tramvaje. Dokumentují současně i proměny samotného města pod Ještědem.  

Depozitář 8 metrů pod zemí

Jestli se chcete prostřednictvím rozhlasu podívat do podzemního depozitáře libereckého muzea, který je osm metrů pod zemí, pusťte si reportáž redaktorky Lucie Fürstové.

„Máme velkou radost, že fond foto negativů skončil u nás,“ říká ředitel muzea Jiří Křížek a pokračuje: „Při fotografování tramvají je zdokumentovaná i podoba města a jeho proměny. Je to jedinečná obrazová kronika od počátku 20. století až do počátku 80. let.“

Část fotografií – zhruba 150 – je v knize Svět tramvají Erwina Cettinea, kterou vydal liberecký Boveraclub. „Myslím, že by potěšila i samotného Erwina,“ říká s úsměvem Tomáš Krebs z Boveraclubu.

Kdy budou fotky k vidění?

Pracovníci Severočeského muzea, kteří o negativy pečují, je všechny zdigitalizovali. Boveraclub  představí veřejnosti archiv vyvolaných fotografií ve svém nově vznikajícím Muzeu městské hromadné dopravy, které v prostorách bývalých Libereckých výstavních trhů otevře už letos.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související