Statisíce předmětů se stěhují. Liberecké muzeum zažívá perné dny

9. listopad 2017

Budovu Severočeského muzea v Liberci čeká největší rekonstrukce v jeho historii. Dostane novou elektroinstalaci, chybějící klimatizaci, zázemí pro návštěvníky, změní se i zastaralé expozice a přibydou nové.

Chybět nebude ani výtah a celkově ubude bariér. Oprava za sto milionů (100) korun ale klade velké nároky i na zaměstnance muzea. Podle přesného plánu stěhují všechny cenné sbírky do bezpečí.

„Budeme se stěhovat,“ konstatuje ředitel muzea Jiří Křížek a s úsměvem pokračuje: „Každý posluchač zná zeleninovou přepravku. Těch tu teď máme 1200 a těch předmětů tu jsou statisíce.“

Jen ve věžním depozitáři muzea je víc než 6 000 skleněných předmětů. Do podzemního depozitáře se musejí přestěhovat všechny do posledního

Ve věžním depozitáři muzea je více než 6 tisíc skleněných předmětů a všechny se musejí přestěhovat do podzemního depozitáře. „Transport je administrativně velice náročný,“ říká Oldřich Palata, kurátor sbírek skla.

Aktuálně muzejníci stěhují veškeré kanceláře, získali totiž od Libereckého kraje bývalou budovu Školského úřadu, která je hned naproti muzeu.  Rekonstrukce muzea začne v únoru 2018. Do té doby je ale i přes složité stěhování pro návštěvníky stále otevřené.

autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související