Pojizerský vyběhlík alias svítek

V každém i malém hospodářství se dříve chovaly slepice, a proto byla vajíčka pro kuchyň našich babiček velmi dostupnou surovinou. Receptů na jídla všední i sváteční je skutečně nepřeberné množství. Jedním z nich je pojizerský vyběhlík – jinými slovy svítek.

Z vajíček se připravovaly různé smaženice, kaše, vejce bylo základem téměř veškerých těst litých, třených, listových, odpalovaných a samozřejmě kynutých. Pokud slepice nesly – bylo možné připravovat jídla s větší spotřebou vajíček.

Ingredience:

8 vajec
16 hodně vrchovatých lžic polohrubé mouky
1/2 l mléka
sůl, půl kostky másla


Proč se pokrmu říká vyběhlík, zjistíte během přípravy

V mléce rozmícháme vejce, mouku a sůl. Vznikne mírně husté palačinkové těsto. Ve velkém pekáči v troubě rozpálíme máslo a do vřelého vlijeme těsto. Prudce upečeme.

Těsto se po okrajích zvedne – vyběhne. Pečeme do zlatohněda. Podáváme jako samostatný pokrm s ovocným kompotem, nebo můžeme přelít ovocnou omáčkou nebo posypat cukrem se skořicí.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Liberec a Vladimíra Jakouběová.