Pojizerský vyběhlík alias svítek
V každém i malém hospodářství se dříve chovaly slepice, a proto byla vajíčka pro kuchyň našich babiček velmi dostupnou surovinou. Receptů na jídla všední i sváteční je skutečně nepřeberné množství. Jedním z nich je pojizerský vyběhlík – jinými slovy svítek.
Z vajíček se připravovaly různé smaženice, kaše, vejce bylo základem téměř veškerých těst litých, třených, listových, odpalovaných a samozřejmě kynutých. Pokud slepice nesly – bylo možné připravovat jídla s větší spotřebou vajíček.
Ingredience:
8 vajec
16 hodně vrchovatých lžic polohrubé mouky
1/2 l mléka
sůl, půl kostky másla
Proč se pokrmu říká vyběhlík, zjistíte během přípravy
V mléce rozmícháme vejce, mouku a sůl. Vznikne mírně husté palačinkové těsto. Ve velkém pekáči v troubě rozpálíme máslo a do vřelého vlijeme těsto. Prudce upečeme.
Těsto se po okrajích zvedne – vyběhne. Pečeme do zlatohněda. Podáváme jako samostatný pokrm s ovocným kompotem, nebo můžeme přelít ovocnou omáčkou nebo posypat cukrem se skořicí.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Liberec a Vladimíra Jakouběová.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.