Pojizerský vyběhlík alias svítek
V každém i malém hospodářství se dříve chovaly slepice, a proto byla vajíčka pro kuchyň našich babiček velmi dostupnou surovinou. Receptů na jídla všední i sváteční je skutečně nepřeberné množství. Jedním z nich je pojizerský vyběhlík – jinými slovy svítek.
Z vajíček se připravovaly různé smaženice, kaše, vejce bylo základem téměř veškerých těst litých, třených, listových, odpalovaných a samozřejmě kynutých. Pokud slepice nesly – bylo možné připravovat jídla s větší spotřebou vajíček.
Ingredience:
8 vajec
16 hodně vrchovatých lžic polohrubé mouky
1/2 l mléka
sůl, půl kostky másla
Proč se pokrmu říká vyběhlík, zjistíte během přípravy
V mléce rozmícháme vejce, mouku a sůl. Vznikne mírně husté palačinkové těsto. Ve velkém pekáči v troubě rozpálíme máslo a do vřelého vlijeme těsto. Prudce upečeme.
Těsto se po okrajích zvedne – vyběhne. Pečeme do zlatohněda. Podáváme jako samostatný pokrm s ovocným kompotem, nebo můžeme přelít ovocnou omáčkou nebo posypat cukrem se skořicí.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Liberec a Vladimíra Jakouběová.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka