Pohyblivý Metelkův betlém si v libereckém muzeu můžete prohlédnout netradičně – zezadu

Komentovanou prohlídku vzácného Metelkova mechanického betlému z konce 19. století připravilo pro své návštěvníky Severočeské muzeum v Liberci. Zájem o ni je velký. Tři a půl metru široký pohyblivý betlém Václava Metelky ze Sklenařic u Vysokého nad Jizerou totiž v muzeu chyběl celé tři roky. Tak dlouho trvala v Třebechovicích pod Orebem restaurátorovi jeho oprava.

„Pro krkonošské betlémy je toto uspořádání typické – trojúhelníková základna, na nejnižším místě je chlév a Ježíšek v kolébce,“ vysvětluje kurátorka Bohunka Krámská a pokračuje: „Pokusila jsem se návštěvníky seznámit s osudy Metelků, tvůrců betlému.“

Metelkův betlém prošel rozsáhlou rekonstrukcí, nově mají zájemci možnost prohlédnout si jej netradičně. „Máme betlém zezadu odkrytý, již zde nejsou žádná prkna. Některým lidem se to líbí víc než zepředu.“ V Metelkově betlému je 260 figur, 90 z nich se hýbe.

Kamil Andres, řezbář a restaurátor Metelkova betlému

Betlém tři roky rekonstruoval Kamil Andres: „Betlém v tomto rozsahu se restauruje tak jednou za sto let, větší část mechaniky už byla v nepojízdném stavu, na restauraci už byl nejvyšší čas.“ Figurky Metelkova betlému Severočeské muzeum pro návštěvníky spouští během otvírací doby v adventním čase každou půlhodinu. 14. prosince v muzeu začíná výstava Kamil Andres, řezbář a restaurátor mechanických betlémů.

Unikátní Metelkův betlém si v libereckém muzeu můžete prohlédnout netradičně – i zezadu
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio