Podaří se dětem zachránit Doda před hlídačem muzea? I o tom je nová pohádka v libereckém Naivním divadle

Liberecké Naivní divadlo představí v sobotu 21. května poslední novinku této sezóny. Loutková inscenace s názvem Dodo je určena dětem od pěti let a diváky zavede na dobrodružnou výpravu až na daleký ostrov Mauricius.

Jak je uvedeno na webu divadla, pohádka zavede diváky do fantazijního světa dvou malých sourozenců, kteří kouzlem vlastní představivosti oživí ptáka Doda a snaží se ho zachránit před hlídačem a ředitelkou muzea. Ti totiž už zapomněli, co znamená snít, a z Doda by chtěli mít exponát. Jenže podle dětí patří pták na svůj rodný Mauricius. Muzeum se tak pro ně stává prostředím dobrodružné hry, ve které se ve vitrínách a depozitních skříních skrývají mauricijské pralesy a nebezpečná zvířata. 

Technicka náročná incenace nabídne kromě napínavého děje i dvacet pět loutek různých typů a velikostí, které vodí šest herců. Scéna se během děje mění a loutkohru doprovází řada efektů, třeba dým nebo světla.

„Vymýšleli jsme to s tím, aby ta scénografie překvapovala. Jsou tam šuplíky, ze kterých se objeví květiny. Otevře se skříň, je tam džungle. To je to kouzlo, co můžete vymyslet s těmi loutkami na jevišti. Ta technologická kouzla k tomu loutkářství podle mě bytostně patří, “ přiblížila Viktorie Vášová, jedna z režisérek pohádky.

„Tím, že tam máme marionety, které jsou loutkou par exellence, tak si myslím, že se to dost vyrovnává. Ta marioneta, která je v něčem dost realistická, vlastně nejvíc podobná člověku, pohybem i vším, tak jí doplňují tyhle technologické, fantastické věci. A myslím, že i přesto kolik tam těch technologických věcí je, tak je tam i pořád velký prostor pro divákovu fantazii,“ doplnil druhý z režisérů, Štěpán Gajdoš.

„Pro mě to je asi nejnáročnější představení, které jsem dělal, protože je nás tam šest. A opravdu, každou chvíli tam někdo něco dělá, spíš nám tam občas ještě nějaké ruce chyběly. Zapamatovat si co kde přesně, jednou i druhou rukou dělat něco jiného, a ještě třeba mluvit něco jiného. Je to vlastně taková padesátiminutová choreografie,“ komentoval Petr Štěpánek, jeden z herců, kteří v inscenaci Dodo vodí loutky.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související