Po stopách odsunutých Němců se v Liberci můžete vydat v doprovodu herců

17. září 2018 12:17

Divadlo Krutý krtek, ve kterém hrají herci libereckého Naivního divadla, připravilo divadelní procházku na téma, o kterém se často nehovoří. Zájemci se s nimi mohou projít městem po stopách Němců odsunutých z pohraničí v létě roku 1945.

Divadelní obrazy znovu oživují krutosti, které se nejen v Liberci v té době děly. Nejde přitom o fikci, divadlo spolupracovalo s historiky, herci čerpali informace i z databáze projektu Paměť národa.

„Naší ambicí bylo projít ta místa, kterými Liberečané běžně chodí do práce – aby se místa pro ně známá místa proměnila a zapamatovali si je navždycky, spojili s událostí, která se tam odehrála,“ popisuje režisér divadelní procházky Karel Kratochvíl.

Na každém zastavení herci barvitě vylíčí jeden konkrétní příběh – třeba o tragédii devítičlenné rodiny s malými dětmi.

Nekloním se na stranu obhajování Čechů, ani Němců. To, co podáváme, jsou fakta, je to téma, které není až tak často diskutované. Je až tabuizované.
Adam Kubišta

Projekt vznikl za podpory festivalu Next wave a je podpořen Fondem kultury a cestovního ruchu města Liberec. Odbornou konzultací přispěla Kateřina Portmann z Technické univerzity Liberec a Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci. ​

„Je důležité vzpomínat na naši minulost už jen proto, aby se chybné kroky už neopakovaly,“ říká herečka Diana Čičmanová, která se dokonce setkala s pamětníky. „To pro mě bylo nejsilnější – slyšet z jejich úst, co zažili… Ti lidé říkali, že o minulosti se má vědět a má se o ní mluvit.“

Nová svědectví pamětníků

Projekt Odsunutí začal už na jaře sběrem příběhů a historických materiálů. Pamětníků bohužel ubývá, i přesto se divadelníkům podařilo shromáždit několik vyprávění, jejichž ukázky během procházky zazní. Výsledkem je pestrá směsice historicky dobře zdokumentovaných případů vražděních revolučních gardistů, kteří přijeli kolonizovat Sudety, i osobních příběhů, které ještě nikdo nikdy neslyšel.

První divadelní procházka měla velký úspěch. Další zájemci si budou moct skutečné příběhy o odsunu německých obyvatel poslechnout ještě několikrát (18., 23., 24. a 25. 9.). Účast je zdarma. Další termíny budou vypsány na webu www.krutykrtek.cz. Po stopách Němců v Liberci se můžete vydat i dnes 17. září od 18 hodin – začátek procházky je u vchodu na hlavní liberecké vlakové nádraží.

Jedno ze zastavení během divadelní prohlídky Liberce, nechybí vyprávění o osudech odsunutých Němců
autoři: Lucie Fürstová , Jaroslava Mannová