Po listopadových otravách krve u pacientů nemocnice ve Frýdlantě znovu operuje

12. únor 2019 09:42

Ve frýdlantské nemocnici dnes 12. února lékaři začínají znovu operovat. Poprvé od konce listopadu, kdy nemocnice uzavřela své operační sály. Devět pacientů tam po zákrocích dostalo otravu krve. Nemocnice ze skupiny EUC má za sebou několikanásobné důkladné kontroly, které dopadly dobře. A tak hygienici dali souhlas k obnovení provozu operačních sálů.

Na lůžku maximálně 24 hodin

První operace, kterou dnes ve frýdlantské nemocnici provedli, byl gynekologický zákrok. Pacientku by dnes odpoledne měli propustit domů. Nemocnice se teď totiž zaměřuje pouze na jednodenní chirurgii. To znamená, že pacienti jsou na lůžku maximálně 24 hodin.

Akutní chirurgickou péči už ve Frýdlantu nezajišťují, dělají pouze plánované operace.

Nadstandardní kontroly přístrojů i léčiv

Na dnešek plánuje frýdlantská nemocnice dvě operace, na středu 13. února čtyři a na čtvrtek 14. února pět operačních zákroků – to už bude v běžném provozu. Operační sály mají za sebou podle ředitele nemocnice Jiřího Madara nadstandardní opakované kontroly přístrojů sloužících k operačním výkonům jako jsou sterilizátory a narkotizační přístroje a taky důkladné prověrky výrobců a certifikovaných dodavatelů anestetik a léčiv.

Otravu krve pacientů ve frýdlantské nemocnici mohla způsobit bakterie z anestetika

Nemocnice (ilustrační foto)

Otravu krve pacientů z frýdlantské nemocnice mohla způsobit bakterie, nalezená v lahvičce anestetika Profopol. Na základě předběžných laboratorních testů to Radiožurnálu potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Případu listopadových otrav devíti pacientů se věnuje policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle mluvčí Vlasty Suchánkové si policisté zadali vypracování několika znaleckých posudků, které si mohou vyžádat několik měsíců.

Odškodnění pacientů? Třeba motorová pila

Předběžné výsledky vyšetřování naznačují, že otravu krve může mít na svědomí kontaminace přípravku s anestetikem, kterým byl propofol. V jedné z lahviček s propofolem byla prokázána bakterie, která může u oslabených lidí způsobit mj. otravu krve. Stejná bakterie byla v jednom z krevních vzorků od postižených pacientů.

Pacienty s otravou krve musela záchranka z Frýdlantu koncem listopadu převézt na oddělení ARO liberecké a jablonecké nemocnice, kde strávili řadu dní. Jedna z pacientek měla tak vážné zdravotní problémy, že ji lékaři mohli propustit až v lednu. Co se týká odškodnění, nemocnice je podle mluvčí Dity Fuchsové se všemi pacienty v kontaktu a čeká na ukončení šetření. Nicméně s jedním pacientem se už dohodla. Dostal, jak si přál, motorovou pilu. Další pacient – podnikatel – zvažuje, že kvůli delšímu pobytu v nemocnici bude požadovat ušlý zisk.

autoři: Ivana Bernáthová , Jan Charvát
Spustit audio

Související