Plochodrážní jezdec z Jablonce Daniel Šilhán: Smolař dvou posledních sezón

Student jabloneckého Randova gymnázia si v roce 2018 při závodech v Polsku zlomil klíční kost. Loni zase po pádu na pražské Markétě utrpěl komplikovanou zlomeninu ruku. Teď má za sebou druhou operaci, a pokud všechno dobře půjde, v květnu se vrátí na plochodrážní ovál. O tom všem si s ním povídal Pavel Petr.

Čtěte také

V roce 2018 si zlomil klíční kost a na plochodrážním oválu chyběl osm měsíců. Loni ho ze hry vyřadila komplikovaná zlomenina ruky a nejdřív se jablonecký plochodrážní jezdec Daniel Šilhán vrátí ke svému sportu v květnu. Musel totiž na operaci a po ní má sedmnáctiletý juniorský reprezentant před sebou dlouhou rehabilitaci.

„Jel jsem svoji třetí jízdu a v posledním kole se mi nějak zablokovala motorka a letěl jsem přes řídítka. A udělal jsem to nejhorší, co jezdec na motorce udělat může, napřáhnul jsem před sebe roce,“ vzpomíná na nehodu v Polsku Daniel. O rok později, téměř na den přesně po tomto úrazu přišel další. „To byl trénink na Markétě, zvednul jsem motorku na zadní, ta narazila do mantinelu a spadla přímo na mě,“ vrací se k létu loňského roku a dalšímu pádu. Sádru měl mít na osm týdnů, další tři ortézu, přidaly se ale komplikace.

Čtěte také

V ruce má teď destičku na vyztužení, musí se připravit na dlouhou pauzu a obává se, aby dlouhá přestávka nepřibrzdila jeho sportovní růst. Vidí, že stejně staří závodníci se zlepšují. O návratu nebude rozhodovat jen výkonnost, ale také psychická pohoda. Ta byla u mladého závodníka v jednu chvíli hodně dole. „Během léčby to tak hrozné nebylo, ale když mi doktor řekl, že závodit budu až v květnu nebo v červnu, tak to bylo docela těžký a přemýšlel jsem, jestli dál jezdit. Pak jsem se ale oklepal a řekl jsem si, že chci být závodník a že se s tím dokážu vypořádat,“ prozradil Daniel Šilhán. Dál tak může mít svůj velký sen – stát se jednou plochodrážním mistrem světa.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.