Plán českolipské radnice na přeměnu bývalé pojišťovny na centrální úřadovnu se stává skutečností. Obyvatelé města i okolních obcí by se jí měli dočkat na podzim 2023

8. září 2022 17:43

Českolipská radnice uzavřela smlouvu se stavební firmou, která přebuduje bývalý palác České pojišťovny na centrální úřadovnu. Projekt v průběhu příprav značně podražil, protože zhruba třicet let stará stavba potřebuje nákladnější zásahy, než město původně předpokládalo.

V České Lípě by se v roce 2023 měli lidé dočkat nové centrální úřadovny. Město uzavřelo smlouvu se stavební firmou a úředníci se postupně připravují na stěhování z různých budov ve městě do někdejšího sídla České pojišťovny z 90. let 20. století.

Hlavním cílem celého projektu je soustředění všech přepážkových úřadů na jedno místo. V současnosti jsou úředníci umístění v budovách českolipské radnice a několika dalších domech po městě. Pro občanské průkazy, pasy nebo na registr vozidel lidé chodí do úřadovny v Děčínské ulici, řidičská oprávnění se vydávají u vodního hradu, ta živnostenská zase na třídě Jindřicha z Lipé.

Málokde se přitom dá snadno zaparkovat a to je problém pro lidi, kteří přijíždějí vyřídit své záležitost z okolních obcí. Budova bývalé pojišťovny v ulici U Synagogy nabídne blízkost rozsáhlého parkoviště, dostupnost MHD a hlavně je od začátku určená pro moderní přepážkový provoz.

Samozřejmostí byla už v době její stavby bezbariérovost. Uvnitř je rozsáhlé atrium, které ve dvou patrech, spojených honosným schodištěm a výtahy, obklopují pracoviště původně pojišťovacích a v budoucnu městských úředníků. Těch by tam mělo pracovat přibližně 60 a přestěhovat do nového by se měli zhruba za rok.

Ve výběrovém řízení na adaptaci budovy vyhrála tamní stavební firma s nabídkou 85 a půl milionu korun. Podle mluvčí radnice Kristýny Brožové je částka nepatrně nižší, než byl předpoklad. Je ale nutné zdůraznit, že úplně původní odhad vedení města hovořil o zhruba třikrát nižší sumě.

Vzhledem k ne úplně dobrému stavu budovy a rostoucím cenám materiálu i práce, projekt postupně nabobtnal. Svou roli sehrály také dodatečně přidané systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a sluneční elektrárna, která bude pokrývat části paláce, které mají plochou střechu. Tím by se ale mohly zase částečně snížit provozní náklady

Budova je v historickém centru města svými tvary poměrně výrazná. Redaktor Českého rozhlasu měl před několika lety možnost vidět původní plány stavby z 80. let 20. století; Podle výkresů měla pojišťovna vypadat „klasičtěji": Fasáda měla mít tradiční tvary s náznaky sloupoví a dalšími historizujícími prvky.

S politickými změnami po sametové revoluci ale přišla také změna vkusu investorů reprezentačních paláců bank a pojišťoven a plány českolipské pobočky České pojišťovny se výrazně proměnily. Zatímco severní trakt dostal z nařízení památkářů relativně nenápadný vzhled, jižní veřejnou polovinu architekti pojali jako bohatě prosklený klín ve tvaru trojúhelníku obložený obkladem napodobujícím mramor. Postupem let ho velká část opadala a v posledních zhruba osmi letech budova zeje prázdnotou. Město Česká Lípa dům koupilo v roce 2019 za 18 milionů korun.

Spustit audio