Parovod v Liberci je před modernizací. Začne v červnu v Pavlovicích

7. duben 2018

Zastaralý a ztrátový parovod v Liberci čeká modernizace. Začne 1. června v Pavlovicích. Projekt zhruba za 320 milionů pak bude pokračovat příští rok v centru města.

Původně byl rozložen do čtyř let, Teplárna Liberec ale na modernizaci získala 70 milionů korun z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK), a musí celou akci stihnout za dva roky.

Modernizace se dotkne jedné ze tří větví, náklady na obnovu celé soustavy se odhadují na 700 až 900 milionů korun. Realizace projektu GreenNet začala podpisem smlouvy s dodavatelem. „Pracuje se na projektové dokumentaci a vlastní práce začnou 1. června,“ potvrdil místopředseda představenstva Petr Heincl.

Letos by podle něj měly práce končit v závěru srpna, nejpozději v polovině září, aby byla teplárna schopna zahájit topnou sezonu. „Pracovat se bude v oblasti Nových a Starých Pavlovic a měly by pokračovat do ulice Londýnská,“ popsal rozsah letošních prací Heincl.

Zastaralé a ztrátové parovody jsou po Liberci vedeny nad zemí a v centru města v korytě řeky Nisy. Projekt počítá se zachováním nadzemního vedení od Londýnské ulice do Pavlovic, z centra města ale trubky zcela mizí. „Budou zakopány do země,“ doplnil Heincl.

Práce jsou rozděleny do čtyř etap, po dokončení každé z nich bude nová soustava zásobována teplem z provizorní výměníkové stanice, aby bylo možné zachovat dodávky tepla a teplé vody pro koncové uživatele. Poslední etapou bude výstavba moderních kogeneračních jednotek na výrobu tepla a elektřiny v teplárně v centru města. „Na dodávky tepla to ale nebude mít vliv,“ dodal Heincl.

Teplárna Liberec se základním kapitálem 363 milionů korun patří do skupiny MVV Energie CZ. Město Liberec je s 24 procenty minoritním vlastníkem. Společnost zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 14 tisíc domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů, jako jsou školy, úřady či nákupní centra.

O způsobu obnovy zastaralé a ztrátové teplárenské sítě se akcionáři dohadovali dva roky a spory se řešily i u soudu. Nakonec se obě strany dohodly. Teplárna modernizaci financuje z úvěru 271 milionů korun, za který ručí město svými akciemi.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související