Z Liberce zmizí některé parovody, teplo zřejmě zlevní

20. únor 2018

V Liberci by měla letos na jaře začít modernizace rozvodů tepla do domácností. Dělníci by mimo jiné měli odstranit trubky z koryta řeky Nisy.

 

První část modernizace rozvodů bude stát 300 milionů korun. Stavbaři v podstatě nahradí jednu ze tří parovodních větví úspornějšími horkovody. Modernizovat se budou rozvody, které vedou z teplárny do směrem Pavlovic. Nejviditelnějším přínosem bude odstranění zmíněného parovodu z koryta Nisy.

Podle vedení Liberce by zmodernizovaná síť měla zamezit současným velkým tepelným ztrátám. Teplo taky pravděpodobně v budoucnu zlevní. „Liberec v zásadě vkládá část té infrastruktury – parovodů, výměníků a rozvodů – které by nám samy o sobě k ničemu nebyly, tím, že se majetek do teplárny vloží a ta za něj nebude platit nájemné, má to pozitivní vliv na cenu tepla,“ říká náměstek libereckého primátora Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

O způsobu obnovy zastaralé teplárenské sítě se akcionáři, tedy město a firma MVV, dohadovali zhruba dva roky. Spory končily i u soudu. Akcionáři se ale v rámci aktuální dohody zavázali, že žaloby stáhnou.

autor: jch
Spustit audio

Související