Ošetřovatelé liberecké zoo jsou u primátů obzvlášť opatrní

Při péči o primáty, hlavně šimpanze, platí v liberecké zoologické zahradě přísnější opatření než u jiných chovaných druhů.

Cílem je minimalizovat riziko nákazy koronavirem. V premiérovém internetovém vysílání liberecké zoo to řekl její ředitel David Nejedlo. „To znamená, že jestli naši chovatelé přeci jen, když jsou sami a hrabou výběh (v jiných částech zoo), nemusí mít roušku, tak jsou-li v expozici primátů, roušku nosí,“ vysvětlil.

Z dostupných vědeckých informací sice není podle ředitele třeba se obávat přenosu z lidí na zvířata, u primátů ale z opatrnosti zvolili přísnější opatření. „To jsou zvířata nám více blízká, u kterých z minulostí víme, že třeba lidské chřipky se na ně přenesly a léčba byla mnohem komplikovanější než u lidí,“ řekl Nejedlo.

Nejstarší zoo v republice je stejně jako všechny ostatní už několik týdnů uzavřená. Jen do konce dubna přijde na tržbách asi o šest milionů korun. „Jsme v komplikované situaci, co nebylo rozjeté, jsme stopli,“ uvedl.

V dolní části zoo se teď dokončuje výměna dožilých inženýrských sítí a povrchů takzvaného náměstíčka. Upravují se také některé expozice v pavilonu tropů a zázemí expozice velbloudů, kde staré zrezivělé ploty nahradí kamenné valy.

Omezení spojená s koronavirovou krizí podle ředitele navíc zastavila transporty zvířat, pro což je toto období kromě podzimu nejvhodnější. Komplikovanější je i zajištění krmiva pro zvířata.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související