Kraj obnoví značení cyklotras na Frýdlantsku a v Jizerských horách

14. říjen 2019 11:21

Opravy čekají i cyklotrasu Mlýnská mezi Frýdlantem, Horní Řasnicí, Jindřichovicemi pod Smrkem a hranicí s Polskem. Liberecký kraj podá v prosinci společně s polskými partnery žádost o evropskou dotaci.

Liberecký kraj chystá opravu značení některých cyklotras na Frýdlantsku a v Jizerských horách. Jde o nové cedule podél cyklotrasy Mlýnská, která vede od frýdlantského zámku směrem na Jindřichovice pod Smrkem, dál pak na hraniční přechod Kukačka a potom do Polska na lázeňské středisko Świeradów zdrój.

Cyklotrasa Mlýnská mapa

Týká se to ale i dalších cest, které vedou podél česko-polské hranice, třeba okolím Bulovky.

Kraj chce na projekt získat peníze z evropské dotace a připravil proto přeshraniční česko-polskou žádost. Na druhé straně hranic má totiž vzniknout úplně nová cesta pro kola nedaleko jezera Sosnówka u Jelení Hory, tedy v podhůří polských Krkonoš. Většinu nákladů zaplatí dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Malou částí se budou podílet taky samotné regiony, za Českou republiku tedy Liberecký kraj.

Na české straně se cyklostezky budovat nebudou; na trasu pro cyklisty se má ale v budoucnu přeměnit silnice třetí třídy od pošty v Jindřichovicích pod Smrkem směrem k polským hranicím. Poslechněte se, co k tomu řekl mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička:

autor: Jan Charvát
Spustit audio