Ohňostroj ano, či ne? V Novém Boru rozhodnou lidé v anketě

17. říjen 2023 10:27

Blíží se konec roku a s tím období historicky spojené s ohňostroji. Tisíce let stará zábava má v posledních letech stále více odpůrců. V Novém Boru lidé rozhodují, zda městem pořádané ohňostroje omezí, nebo úplně zruší.

Čtěte také

Úchvatná vizuální zábava, nebo zbytečné poškozování přírody? Názory na ohňostroje se různí. V řadě měst a obcí v Libereckém kraje už s pořádáním vlastních ohňostrojů na Nový rok a při dalších příležitostech skončili. V Novém Boru o tom uvažují.

Do konce listopadu 2023 mohou lidé v anketě vybírat ze čtyř možností; první je zachování stávajícího stavu dvou ohňostrojů ročně, zpravidla na zahájení adventu a na Nový rok. Dalšími možnostmi jsou omezení na jeden ohňostroj za rok, nebo jejich úplné zrušení. Poslední možností je nahrazení alternativním formátem.

Jak Českému rozhlasu řekla mluvčí radnice v Novém Boru Radmila Pokorná, ať hlasování dopadne jakkoliv, už nejbližší novoborské oslavy Nového roku čekají změny. 1. ledna tradiční přípitek ohňostroj nedoprovodí, minimálně pro rok 2024 ho má nahradit ohňová show.

Co odpůrcům ohňostrojů vadí nejvíc

Členka kulturní komise Nového Boru Jana Ruská, která iniciovala probíhající anketu, říká, že výroba a odpalování ohňostrojů může mít negativní dopady na životní prostředí, že ohňostroje obsahují skleníkové plyny a chemikálie, které znečišťují ovzduší a mohou způsobovat dýchací problémy, zejména u osob s astmatem nebo jinými chronickými onemocněními. Dále mohou ohňostroje stresovat zvířata, případně jim i přivodit smrt.

Na druhou stranu alternativy zpravidla bývají výrazně dražší. Zatímco poměrně slušný ohňostroj stojí okolo 30 tisíc korun, za videomapping, nebo v poslední době oblíbenou dronovou show, je potřeba minimálně řádově vyšší suma.

Ohňostrojů se naopak nehodlají vzdát například v sousední Skalici u České Lípy. Tam by podle starosty Jiřího Löffelmanna ze Starostů pro Liberecký kraj chtěli tradiční ohňostroj uspořádat i při nadcházejícím Novém roce. Starosta k tomu říká, že se na show přijíždí podívat i lidé z daleka a nechce jim tuhle zábavu vzít. Dopady na životní prostředí podle něj nejsou až tak závažné, i vzhledem k tomu, že se jedná o jeden den v roce.

Řada měst a obcí s novoročními ohňostroji skončila s epidemií koronaviru a už je neobnovila, například Česká Lípa nebo Český Dub. Po koronaviru se k ohňostrojům vrátili třeba v Turnově nebo ve Stráži nad Nisou.

Spustit audio

Související