Odchytová klec na divoká prasata v Jablonci nad Nisou je aktivovaná. Platí tam zákaz vstupu

4. červenec 2023 09:03

V Jablonci nad Nisou zprovoznili odchytovou klec na přemnožená divoká prasata. Vstup do její blízkosti v ulici Za Plynárnou je proto zakázaný. Kvůli tomu, že v minulosti lidé zákaz porušovali a do klece i vstupovali, dohlíží na jeho dodržování hlídky městské policie a viníkům hrozí pokuta.

Záběr z městské kamery: Odchytová klec na divoká prasata v Jablonci nad Nisou

Vedení jablonecké radnice zpřísnilo opatření a jeho porušení nechává pokutovat proto, že někteří Jablonečané zákaz vstupu do odchytové klece nerespektovali.

V ulici Za Plynárnou už v roce 2022 myslivci umístili odchytovou klec na divočáky, a i když přikrmovali, moc prasat se tam nepohybovalo, i proto, že jsou velmi plachá a nedůvěřivá a jakýkoliv pohyb nebo pach, ať už člověka nebo jiného zvířete, je plaší. Navíc hrozí, že dítě nebo pes můžou v kleci uvíznout.

V blízkosti ulice Za Plynárnou jsou rozmístěné zákazové značky. Strážníkům už s těmi, kteří je nerespektují, došla trpělivost, každému provinilci uloží pokutu ve výši 2000 korun.

Nejen, že je samotná odchytová klec nebezpečná a lehce by někdo mohl přijít k úrazu, ale v této době bachyně vyvádí své mladé, i na fotopasti v okolí odchytové klece spatřili bachyni s dvanácti selaty. Stačí se dostat do dráhy mezi bachyni a sele a může dojít k tragédii.

Odchytová klec je tedy aktivní a myslivci do ní dávají krmení, aby tam divočáky opět naučili chodit. U klece se prasata střídavě pohybují od odpoledních hodin, přes noc až do rána.

Od začátku lovecké sezony, která trvá od 1. dubna 2023 do konce března 2024, se podařilo v honitbě odlovit zatím 15 divokých prasat. Jejich počty se podle myslivců daří snižovat. Zatímco v roce 2021 odlovili 39 kusů, v roce 2022 to bylo 80.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související