Ochránce Liberce rytíř Roland se přemístil do ústeckého muzea

Liberec nebude mít několik měsíců originál svého ochránce rytíře Rolanda. Ze Severočeského muzea ho přestěhovali do Ústí nad Labem.

„Rytíř bude dominantním exponátem výstavy Cizí dům? o architektuře českých Němců mezi lety 1848 až 1891. Roland je typickým představitelem německého živlu v Čechách. Jeden ze symbolů, u kterých se architektura českých Němců lišila od architektury českých Čechů,“ říká kurátor výstavy Martin Krsek z Muzea města Ústí nad Labem.

Rytíř bude dominantním exponátem výstavy Cizí dům? o architektuře českých Němců mezi lety 1848 až 1891. Martin Krsek

„Sochu nechali vyrobit ve Vídni podle návrhu libereckého architekta, ale kořeny symboliky vycházejí ze středověku, kdy měl rytíř symbolizovat městská práva, samostatnost,“ pohlíží do historie ředitel Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek.

Ze špičky liberecké radnice na město pohlíží kopie sochy. Rytíř drží korouhev s pozlacenou špicí, která slouží jako hromosvod. Je totiž nejvyšším bodem na radnici. Korouhev s letopočtem se otáčí, kdyby byla pevná, vítr by mohl sochu shodit. Pohyblivý je i meč. Měděná postava Rolanda s bronzovými, ocelovými a zlatými prvky měří 2,2 metru a váží 138 kilogramů.

Originál Rolanda se do Severočeského muzea v Liberci vrátí v létě, od tohoto čtvrtka bude k vidění v ústeckém muzeu.

Stěhování originálu sochy Rolanda z libereckého muzea do ústeckého.
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio