Obrazy plné barev a emocí pražského malíře mají v Liberci premiéru

9. květen 2019

Do liberecké galerie Prostor 228 přivezl svou současnou tvorbu malíř Mirek Kaufman. Jeho doménou jsou rozsáhlejší malířské cykly. Nejnovější výstava volně navazuje na tu, kterou měl nedávno v jedné z pražských galerií. Většinu obrazů pro libereckou expozici ale autor namaloval takříkajíc na míru.

Výstava se jmenuje Mixed emotions – v českém překladu tedy Smíšené pocity. „Smíšené pocity jsou pro mě odrazovým můstkem pro tuto sérii,“ říká malíř a dál popisuje svá vystavovaná díla: „Nejsou to portréty v pravém slova smyslu, ale obraz něčeho, co se v nás odehrává a co se navenek projevuje mimikou. Emoce je něco, co není jednoznačné, má více vrstev a právě ta mnohavrstevnatost mě zajímá.“ Podle Mirka Kaufmana jsou vrstvy barev analogií k vrstvení pocitů.

„Baví mě pozorovat lidi, občas si udělám poznámku do deníku, a to se v obraze načte způsobem, který je záhadný,“ popisuje Mirek Kaufman a uzavírá: „Malba je podle mě pokus o nemožné, na rozdíl od jiného média jako je fotografie, vždycky se jedná o míru interpretace a ta je vždycky dobrodružnou cestou.“

Po tom, jak si s dobrodružstvím poradil štětec Mirka Kaufmana, můžou návštěvníci galerie Prostor pátrat na jeho akrylových plátnech až do konce června.

 V současnosti už Mirek Kaufman pracuje na další výstavě, na konci léta bude k vidění v pražském Topičově salónu.

autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka