OBRAZEM: Volby 2020 do zastupitelstva Libereckého kraje

3. říjen 2020 09:47, aktualizováno

V Libereckém kraji nominovalo kandidáty do zastupitelstva celkem 16 stran, hnutí a koalic. Volby do krajských zastupitelstev v třetině obvodů doplňují také volby do senátu. Svého zástupce do horní komory parlamentu volí na Českolipsku.

Sčítání začalo

Volební místnosti se v sobotu 3. října ve 14 hodin uzavřely, po celém Česku volební komise sčítají hlasy. U jejich počítání v Bedřichově v Jizerských horách byla redaktorka Šárka Škapiková.

Liberec

Voliči přicházejí i do Základní školy na náměstí Míru v Liberci.

Jablonec nad Nisou

V Jablonci nad Nisou chodí lidé volit do 49 okrsků. Všechny volební místnosti jsou vybavené podle vládních nařízení dezinfekcí. Členové komisí dostali navíc možnost vyžádat si speciálně pro volby vyrobené ochranné štíty.

Železniční nádraží v Kořenově v Jizerských horách slouží také jako volební okrsek. Kromě toho, že tam mohou lidé nastoupit na vlak, můžou také odevzdat svůj hlas v krajských volbách. Volební urna je v tamním muzeu ozubnicové železnice.

Česká Lípa

Na Českolipsku doplňují volby do krajských zastupitelstev ve třetině obvodů také volby do senátu. Senátní obvod sahá i za hranice okresu Česká Lípa. Do obvodu 36 spadá také oblast Chrastavy a Hrádku nad Nisou na Liberecku a ve směru do vnitrozemí obce na Kokořínsku, Mšeno, Medonosy a další. Hlasy pro jednotlivé kandidáty se vhazují do stejné urny spolu s lístky pro krajské volby. Musí být ale ve zvláštních obálkách. Šedé jsou pro kraj, žluté pro senátory. Voliči mohou vybírat z deseti uchazečů o šestiletý mandát.

Izolace a karanténa

Odvolit mohli i lidé, kteří kvůli nemoci covid-19 museli být doma v izolaci nebo karanténě. Speciálním volebním týmům pomáhali v pátek 2. října při objíždění 82 adres také vojáci.

Celkem pět speciálních volebních týmů objíždělo v Libereckém kraji ty voliče, kteří si zavolali na krajský úřad, že chtějí volit, ale že se do volebních místností nemohou dostavit kvůli izolaci po prokázání nemoci covid-19 nebo karanténě. Tímto neobvyklým způsobem ten den odvolilo celkem 82 lidí. U příprav výjezdních týmů a při volbě za přísných hygienických opatření byla také naše reportérka Eva Malá, poslechněte si reportáž.

autoři: jij , Eva Malá , sas , reČRoL
Spustit audio