Období dovolených láká zloděje. Jak nejlépe chránit svůj majetek?

11. červenec 2019 08:03

Prázdniny jsou dobou dovolených a odpočinku. Můžeme se během nich ale dostat i do nepříjemných situací. Například když špatně zabezpečíme byt a vykradou nás, nebo když usneme v kempu a přijdeme o peníze a mobilní telefon. Zloděje mohou lákat také zapomenuté věci v autě. Co v takových případech radí policie a jak krádežím předcházet?

V Libereckém kraji policisté každoročně řeší desítky případů vloupání do chat a chalup nebo krádeží osobních věcí jako jsou peněženky či mobilní telefony. Ztrácí se ale také vybavení, které si dovolenkáři na chaty a chalupy přivážejí.

Podle policejní mluvčí Vladimíry Šrýtrové by lidé měli dbát především na kvalitní zabezpečení svého majetku, aby zlodějům nedali šanci, a pokud jde o osobní věci například na koupališti, ty by samozřejmě neměli nechávat zcela bez dozoru. „Lidem doporučujeme elektronické zabezpečení, které funguje tak, že jim v případě narušení objektu přijde upozornění na mobilní telefon,“ upřesňuje Vladimíra Šrýtrová.

Hotely i kempy navíc často nabízí i vlastní zabezpečení cenností, například trezory a bezpečnostní schránky, do kterých si lidé mohou své cennosti po dobu pobytu u vody odložit a následně vyzvednout.

Lidé by neměli opomíjet ani zabezpečení svých vozidel

Auta by řidiči měli parkovat na místech k tomu určených, nejlépe na hlídaných parkovištích. Měli by se také přesvědčit, že auto uzamkli, mají zavřená všechna okna včetně toho střešního a víko kufru doléhá. Samozřejmostí je, že by uvnitř auta nemělo zůstat nic ve středovém panelu, na palubní desce ani na sedačkách. Cyklisté by pak měli mít kola zabezpečená nejlépe atestovanými zámky, případně řetězy a bezpečnostními zámky kotoučových brzd.

Jak časté jsou krádeže kol a případy vykradení vozidel v Libereckém kraji?

Z policejních statistik vyplývá, že loni zde policie vyšetřovala celkem 319 krádeží věcí z aut a letos už zaznamenala na 141 případů. Co se týče odcizení kol, je celková bilance o něco nižší. Loni policisté řešili přes 200 případů a v letošním roce pak zatím přibližně 60. Je třeba mít ale na paměti, že období dovolených není ještě ani v polovině.

autoři: Redakce ČRo Liberec ,
Spustit audio

Související