Obce na Turnovsku budou mít vodu bez manganu

23. říjen 2019 13:13

Dodávku kvalitní pitné vody pro obyvatele Ohrazenic a okolních obcí už zajišťuje nový vodojem.

Díky novému zařízení, který už funguje, poteče obyvatelům čistší voda. Po odstavení vodního zdroje v Rakousích se do trubek dostává z Ohrazenic voda bez manganu, který je podle současných norem v pitné vodě nežádoucí. Navíc se turnovská průmyslová zóna zbavila problémů s nízkým tlakem vody, protože z Ohrazenic vedou nové rozvody.

Stavba je technickou atrakcí; kvůli obří kouli na vrcholu se nový vodojem tak trochu podobá trofeji fotbalového poháru FIFA. Je 30 metrů vysoký a jeho pilíře se, tak jak jdou do výšky, ohýbají do oblouku. Radomír Frűhauf, vedoucí střediska Sever VHS stavby a.s., přidal k technickým detailům, že kopule má 8 metrů průměru, je z centimetrového plechu, z oceli a je odizolovaná a potažená šablonami ze slitiny titanu a zinku. Na svařování plátů, ze kterých je koule vytvořená, muselo vodohospodářské sdružení najmout specialistu pro svařování na atomových elektrárnách.

Uvnitř tubusu věže dělníci umístili schodiště, je tam i vyhlídka. Přístupná bude ale jen výjimečně, při Dnech otevřených dveří. Návštěvníci pak z ochozu vidí celý Český ráj, Ještěd, Kozákov, Trosky a také Bezděz. Ve vodojemu by měla být umístěna i galerie.

Vodojem v Ohrazenicích u Turnova
Vodojem v Ohrazenicích u Turnova
autor: Jan Charvát
Spustit audio