Nový rok přinesl Jablonečanům levnější teplo

Obyvatelům Jablonce nad Nisou zlevňuje teplo. Domácnosti napojené na centrální vytápění letos zaplatí v průměru o 15 % méně než loni. Snižovat ceny se v posledních dvou letech daří díky modernizaci teplárenské sítě a přeměně systému vytápění – z velkého centrálního zásobování na malé kotelny. Přitom ještě před 4 lety platili Jablonečtí nejvyšší ceny tepla v celém Česku.

Právě kvůli vysokým cenám tepla, které se šplhaly až k 850 korunám za gigajoul – což byla nejvyšší cena v celém Česku – se začaly domácnosti odpojovat. Družstva a společenstva si začala stavět vlastní kotelny. Tak tomu bylo třeba v Mechové ulici. „Kotelna vznikla po dohodě lidí ze společenství vlastníků kvůli vysoké ceně,“ říká Patrik Vrba, správce kotelny v Mechové ulici. Podle něj kotelna uspořila na teple zhruba čtyřicet procent původní ceny.

Panelák v Mechové nebyl jediný, který už nechtěl být napojený na centrální vytápění, zákazníci teplárně ubývali celkem výrazně. V posledních dvou letech se zmodernizovala celá síť, místo velké výtopny je teď v Jablonci řada menších kotelen. Opravené jsou také rozvody – staré parovody byly velmi ztrátové. Díky tomu se už loni zlevnilo v průměru o 12 %, letos o dalších 15.

Jablonečtí letos tedy zaplatí 579 Kč za gigajoul, respektive 564 Kč, záleží na typu smlouvy. Na centrální zásobování jsou v Jablonci napojeny zhruba 4 tisíce domácností, to není ani polovina. Ti, kteří mají vlastní vytápění, jsou s ním obvykle spokojení, o cenách mají jasno a mohou si vytápění sami regulovat, uzavírá Lenka Peterková, která má v rodinném domě krbová kamna: „Když si vezmete, že kubík stojí zhruba tisíc až patnáct set korun, tak se to vyplatí, osm kubíků máme na celou zimu.“

autor: sas
Spustit audio