Nadace Ivana Dejmala působí už 25 let. Na Jizerské hory vydala už 21 milionů

22. prosinec 2018

Výsadba stromů, úpravy toků, rašelinišť i obnova turisticky atraktivních míst patří mezi projekty, které v Jizerských horách a okolí v minulých letech podpořila Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody. 

Za 25 let své existence přispěla nadace více než 21 miliony korun na stovky projektů. Jen letos jich bylo skoro 50 a v této činnosti chce nadace pokračovat.

Jizerské hory

„Stav Jizerských hor i přírody obecně se sice v lecčem zlepšuje, ale stojí před námi velké výzvy, jako je postupný návrat listnatých dřevin a jedle do místních lesů, ale i globální změna klimatu," uvedl ředitel nadace Ondřej Petrovský.

Nadace vznikla v roce 1993. Původně se jmenovala Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Nyní má název po bývalém ministrovi životního prostředí, který stál v 90. letech u jejího zrodu. Jmění nadace je 45 milionů.

Výšlap se odmění krásným výhledem

Z výnosů jmění a darů od jednotlivců a firem financuje vlastní projekty a podporuje jiné. Letos rozdělila přes 1,5 milionu korun. Čtvrtým rokem například pokračuje projekt na zvyšování druhové rozmanitosti jizerskohorských lesů.

Díky němu bylo dosud v regionu vysazeno zhruba 140.000 sazenic buků, dubů a jedlí, letos se vysazovalo v lesích na území osmi obcí na Liberecku a na Jablonecku přes 13 tisíc jedlí.

Jizerské hory – dřevěný chodník podél vodní nádrže Bedřichov - Černá Nisa

Řadu projektů nadace podporuje díky vydávání benefičního kalendáře Zaostřeno na Jizerky. Výtěžek z jeho prodeje pomáhá Jizerským horám a jejich okolí už osm let. V minulosti se díky tomu podařilo podle Petrovského vysázet desítky tisíc sazenic stromků, zachránit rašeliniště, kterému hrozil zánik, opravit turistické stezky v Jizerských horách nebo vybudovat rybí přechod na řece Smědé.

Jizerské hory v zimě

U příležitosti 25. výročí od svého vzniku a 50 let od vyhlášení CHKO Jizerské hory vydala nadace také knihu známého fotografa a milovníka Jizerských hor Siegfrieda Weisse s názvem O věčných proměnách lesa.

Vrchol hory Smrk v Jizerských horách

„Na více než 130 stranách zde autor představuje nejen svůj osobní pohled na Jizerské hory a odtajňuje příběhy, které ho k nim vážou, ale provádí čtenáře i celým obdobím posledních 50 let, kdy toto pohoří prošlo turbulentním vývojem a to včetně ekologické katastrofy, ze které se zotavuje dodnes," dodal Petrovský.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související