Startovní čára legendárního závodu je na dohled: Jizerská 50 po pětapadesáté

Rolbaři a větvičkář

Jací jsou, muži, kteří se značnou měrou podílí na tom, aby trať pro tisíce běžkařů byla perfektně připravená? Pustí někdy rolbař Martin někoho do kabiny své rolby?

Jizerská 50, to jsou nejenom tisíce běžkařů, ale také desítky pořadatelů a pomocníků, bez kterých by nebylo možné velký lyžařský svátek vůbec uskutečnit. O některých z nich jste možná ani netušili, že vůbec existují. Co třeba takový pan větvičkář, už jste o něm slyšeli? Při přípravách závodu hraje velkou roli. Stejně jako třeba taková desetitunová rolba.

Pan Mizera se chystá na úpravu běžeckých tratí

Pan Mizera je příjemný a skromný člověk, a jak přiznal, pomáhá při závodě vlastně pro svoje pohodlí. Tenhle šarmantní pán hory miluje, celý život běžkoval a nenechává si závodění ujít ani po sedmdesátce. Mnohem víc času ale stráví na závodní trase jako větvičkář; dělá to, co vás možná napadne jako první: stříhá větve kolem závodní trati, aby nepřekážely běžcům. Kromě toho má ještě druhou přezdívku: nahazovač. S kyblíkem, lopatkou a velkou ocelovou vanou jezdí na skútru po trati a doplňuje sněhem místa, kde je ho málo, kde odtál nebo kde ho rozjezdili lyžaři.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.