Štec – nastavovaná kaše

Zkuste si doma připravit tento skromný a nenákladný míchaný pokrm našich babiček a prababiček – „štec“, jak na Vysocku nazývají nastavovanou bramborovou kaši s krupkami.

Ve všední dny patřily k oblíbeným pokrmům v chalupách našich babiček různé druhy kaší, takzvané kucmochy – z jahel, krupice, pohanky, dýně a semence, kaše z luštěnin – hrachová, kukuřičná, prosná a nastavované kaše s různými druhy obilovin.

Vedle toho se hodně připravovaly míchané pokrmy jako kroupovec (brambory a kroupy), lepenice (brambory a zelí), jáhly se zelím, fazole a kysané zelí, kočičí svarba (hrách a kroupy), čočkový prejt, čočka se švestkami, řepné zelí s bramborami.

Ingredience:

60 dkg brambor
10 dkg krupek
1 cibule
1/4 l mléka
3 stroužky česneku
2 dl rozpuštěného másla
majoránka, sůl


Postup:

Krupky spaříme mlékem, propláchneme a v osolené vodě uvaříme. Oškrábané brambory uvaříme zvlášť, scedíme, zalijeme horkým mlékem a vymícháme na hladkou kaši. Do ní vmícháme krupky, okořeníme prolisovaným česnekem, majoránkou a dobře promícháme. Na talíři mastíme zpěněnou cibulkou.

Vladimíra Jakouběová

Dobrou chuť!

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.