Babiččina svíčková pečeně

V období masopustu se objevuje hovězí v jídelníčku našich předků častěji, a to i svíčková, která patřila ke slavnostním nedělním svátečním i svatebním pokrmům.

Masopustní období je také spojené s porážkou velkého skotu ve velkých statcích. Protože toto maso bylo obvykle složité uchovat – nebyly ani lednice, ani chladírny, maso sedláci prodávali i do jiných stavení, ve kterých se býci nechovali nebo je prodávali řezníkům do měst.

Ingredience:
maso na svíčkovou (asi 1 kg)
1 menší celer
2 mrkve
4 petržele
5 kuliček jalovce
5 kuliček nového koření
15 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
lžíce tymiánu
0,5 dl octa
sůl, tuk
1/4 l smetany
hladká mouka

Postup:
Zeleninu nahrubo nastrouháme. Koření zalijeme asi 1,5 litrem vařící vody, přidáme ocet a lžičku soli. Na dně jiného hrnce rozehřejeme trochu tuku a na něm osmahneme ze všech stran maso. Opečené maso z hrnce vyndáme a na témže tuku opečeme jemně nastrouhanou zeleninu.

Maso vrátíme do hrnce, zalijeme připraveným nálevem, dobře promícháme a vaříme doměkka. Když je maso uvařené, vyndáme je a uvařenou zeleninu propasírujeme. Přecedíme a podle potřeby zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně. Na závěr dochutíme solí, octem, cukrem a tymiánem.

Podáváme s houskovým knedlíkem, ozdobíme brusinkovým kompotem.

Babiččiny recepty Vladimíry Jakouběové na Českém rozhlasu Liberec

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.