Svatoštěpánská kachna na švestkách

Na druhý svátek vánoční si připravíme jídlo jak se patří sváteční – svatoštěpánskou kachnu. A pozor – na švestkách.

Ingredience:

1 kachna
5 lžic másla
drcený černý pepř
4 cibule
5 kuliček jalovce
4 hřebíčky
1 lžíce hladké mouky
10 dkg sušených švestek
2 kyselá jablka
tymián, majoránka


Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme. Rozehřejeme máslo, na němž ze všech stran maso opečeme a přeložíme do pekáče. Cibuli nakrájíme nadrobno, s jalovcem, hřebíčky a majoránkou přidáme k masu a podlijeme vodou. Pečeme doměkka. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple.

Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Jíšku zalijeme vodou, promícháme a povaříme. Zbylé cibule nakrájíme na měsíčky a sušené švestky a jablka na kostičky. Rozehřejeme zbytek másla, přidáme cibule, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme zahuštěnou šťávou a ještě chvilku povaříme. Kachnu dáme na talíře a podlijeme omáčkou.

Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a zelím.

    Nejnovější recepty

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.