Svatoštěpánská kachna na švestkách
Na druhý svátek vánoční si připravíme jídlo jak se patří sváteční – svatoštěpánskou kachnu. A pozor – na švestkách.
Ingredience:
1 kachna
5 lžic másla
drcený černý pepř
4 cibule
5 kuliček jalovce
4 hřebíčky
1 lžíce hladké mouky
10 dkg sušených švestek
2 kyselá jablka
tymián, majoránka
Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme. Rozehřejeme máslo, na němž ze všech stran maso opečeme a přeložíme do pekáče. Cibuli nakrájíme nadrobno, s jalovcem, hřebíčky a majoránkou přidáme k masu a podlijeme vodou. Pečeme doměkka. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple.
Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Jíšku zalijeme vodou, promícháme a povaříme. Zbylé cibule nakrájíme na měsíčky a sušené švestky a jablka na kostičky. Rozehřejeme zbytek másla, přidáme cibule, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme zahuštěnou šťávou a ještě chvilku povaříme. Kachnu dáme na talíře a podlijeme omáčkou.
Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a zelím.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka