Některé školy v Libereckém kraji zůstanou ve středu zavřené. Tamní učitelé se připojí k ohlášené stávce odborů za vyšší platy

5. listopad 2019 15:23

Podle odborářů vláda neplní slib o růstu učitelských platů, který dala. V navrženém rozpočtu na příští rok nakonec počítá se zvednutím částky o osm procent. Spor se vede o rozdělení přidávané sumy do tarifů a do odměn.

Školské odbory požadují přidání deseti procent do základních platů pedagogů. V pondělí vláda schválila, že tarify se od ledna zvýší o osm procent. Školy by měly o účasti na stávce informovat rodiče například na webových stránkách. Musí tak učinit podle školského zákona. Řada z nich oznámení už poskytla.

Školy o účasti ve stávce informují různými způsoby

V Liberci budou ve středu 6. listopadu po celý den stávkovat učitelé ve čtyřech základních školách a jedné mateřské škole. Půjde o školku Malínek a základní školy Aloisina Výšina, Ještědská, Orlí a Jabloňová. Škola na Aloisině Výšině nabízí dohled nad dětmi z prvního stupně, ostatní stávkující školy náhradní program ani prostory nenabízejí. Rodiče se tak o své děti budou muset postarat sami. Podle náměstka primátora pro školství, Ivana Langra za Starosty pro Liberecký kraj, se škola Na Výběžku ke stávce připojila jen částečně. Děti se nebudou celý den učit v ZŠ U Soudu, pedagogové zajistí jen dohled nad žáky do 14 hodin.
Například ve Frýdlantu se podle sdělení tamní školy stávkovat nebude.

V Jablonci nad Nisou zůstane kvůli stávce zavřená základní škola Liberecká a mateřská škola Lovecká. Ostatní školská zařízení ve městě vylepí jen plakáty, jejich provoz bude beze změny. Potvrdila to mluvčí města Jana Fričová.

V České Lípě se do stávky zapojí základní škola Sever ve Školní ulici a základní škola v Pátově ulici. Podle mluvčí města Kristýny Brožové zůstane prvně jmenovaná zavřená celý den, ve druhé bude fungovat školní družina. Z ostatních základních škol se připojí jednotliví pedagogové, výuka bude probíhat bez omezení. Základní škola Jižní a Dům dětí a mládeže Libertin vyvěsí prohlášení o podpoře stávky.

Na Semilsku se k protestu připojí například základní škola v Rovensku pod Troskami, kde nebude vařit ani jídelna. Základní škola v Lomnici nad Popelkou zahájí vyučování od devíti hodin, stávku podpoří plakáty. Řada rodičů si tak pro své děti bude muset zajistit hlídání. Stávkovat budou i učitelé v praktické základní a mateřské škole, kterou zřizuje Liberecký kraj v Jilemnici.

Do středeční stávky škol v Libereckém kraji se zapojí také střední školy. A to Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola v Turnově a také Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově a Jablonci nad Nisou. Na gymnáziích v České Lípě a ve Frýdlantě bude částečně omezený provoz.
V regionu je celkem 57 středních škol zřizovaných Libereckým krajem. Kromě 5 středních škol a jedné praktické se do stávky zcela ani částečně nezapojí podle informací krajského úřadu v Liberci už žádná další zařízení. Některé školy vyvěsí plakáty, čímž dají symbolicky najevo, že stojí za požadavky školských odborů.

autoři: Eva Malá , Šárka Škapiková , Jan Charvát , reČRoL
Spustit audio