Nejzajímavější objekt mořských akvárií liberecké „botanky“? Zévy

21. březen 2019

Liberecká botanická zahrada – to nejsou jen vzácné rostliny, ale i pavilon akvárií. Tam můžou návštěvníci vidět kromě exotických ryb i výjimečné mlže – zévy.

„Zéva, to je nejzajímavější objekt, který můžeme nabídnout v našich mořských akváriích,“ tvrdí ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička. Proč zévy ke svému životu nezbytně potřebují světlo? Nejen to, ale i další zajímavosti se o zévách dozvíte, když si pustíte přiloženou reportáž.

Mořská akvária ukrývají spoustu krásy a zajímavostí

V přírodě přísně chráněné tropické škeble se živí velmi zvláštním způsobem. Samy si ve svém těle „pěstují“ jednobuněčné řasy, na kterých jsou závislé, žijí spolu v symbióze. „Rybky – klauna – si všimne každý, ale té zévy, která je tisíckrát vzácnější, už ne,“ říká Studnička. Ty největší kusy můžou vážit až stovky kilogramů. V Liberci chovají botanici menší škeble, zajímavé jsou ale stejně jako ty obrovské. V akváriích je k vidění i velmi vzácný druh, který se vyskytuje třeba i v Rudém moři.

Druh – zéva obrovská – může narůst do velkých rozměrů. „Spolehlivě změřený exemplář měl 137 centimetrů a obrovskou váhu, protože takto velká lastura musí být tlustostěnná a vážila čtvrt tuny,“ dodává Miloslav Studnička. Zévy obrovské sice návštěvníci botanické zahrady neuvidí, zato si ale můžou v pavilonu akvárií detailně prohlédnout pozoruhodné zévy hladké.

Příroda umí "vykouzlit" opravdu nádherné barvy. Tato malá modrá zéva je toho důkazem
autor: Lucie Fürstová

Související