Vzácným zmijovcům se v Liberci daří. Kdy je botanická ukáže návštěvníkům?

20. prosinec 2018

V liberecké botanické zahradě se výborně daří vzácným rostlinám zmijovce titánského. Lidé je ale zatím vidět nemůžou.

Rarita v Liberci: Zmijovec titánský vydá zahradníkům vytoužená semena

O semena vzácné rostliny původem ze Sumatry má zájem 20 botanických zahrad z celého světa, polovina jich ale poletí do Kalifornie výměnou za poskytnutý pyl

Na dvě stovky bobulí vzácné áronovité rostliny – zmijovce titánského – dozrává v liberecké botanické zahradě. Obří květ o výšce menšího člověka botanici úspěšně opylili pylem dovezeným z Ameriky vloni v červenci.

Zmijovec titánský je přírodní rarita ze Sumatry. V liberecké botanické zahradě její po zkaženém mase páchnoucí květ dorostl do výšky téměř 160 centimetrů. A po opylení pylem z jiné rostliny až z Kalifornie poskytl i stovky semen. Část jich liberečtí zahradníci rozeslali do dalších zahrad po celém světě. Zbytek v dubnu zaseli. Dnes už z nich jsou zdravé rostliny, které by měly v budoucnu kvést vedle té původní. Teď jim zahradníci věnují velkou péči v zázemí, kam nahlédla naše reportérka – pusťte si celou reportáž.

Rostliny zmijovce titánského by mohly být k vidění na podzim 2019í

Ze semínka velkého jako semínko datlové palmy vyrostly skvostné exempláře, říká ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička: „Teď je čas, kdy ty rostliny musí odpočívat, zbaví se svého listu a v zemi zůstane hlíza, kterou lze vyjmout a poslat třeba do jiné botanické zahrady.“ Rostliny budou zatahovat do hlízek minimálně ještě dva měsíce. Část z nich potom poputuje do světových botanických zahrad.

V liberecké botanické zahradě vykvetl zmijovec titánský, páchnoucí unikát

03153198.jpeg

V Botanické zahradě v Liberci vykvetl zmijovec titánský. Tato událost je podle hlavního zahradníka zahrady Zdeňka Eichlera unikátní. V evropských botanických zahradách totiž tato rostlina kvete zřídka.

Na větrání pozor

O zmijovce pečuje zahradník Lukáš Koprnický. Popisuje, jakou péči rostliny potřebují: „Nesmí vyschnout ani se přelévat, hrozí napadení houbovými chorobami, musí tu být pořád teplo a větrat se musí opatrně.“

Vykvetou nejdřív za deset let

Jednou v botanické zahradě nepokvete jeden zmijovec, bude jich víc, věří Studnička: „Pokvetou tři, čtyři. A sprášíme vlastní rostliny mezi sebou, tak už nebude žádné posílání pylu z Ameriky.“

Lesík zmijovců titánských by mohl být k vidění na podzim příštího roku, to by měly být rostliny vysoké přibližně jeden metr. Nové rostliny by měly v pavilonu Paleotropis vykvést svým prazvláštním květem nejdřív za deset let. 

Zmijovec titánský rozkvete jen na jednu noc
autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.