Nejvýše položená obec v Čechách leží v Jizerkách

16. říjen 2017
Na cestách

Dnes společně zavítáme do horské malebné osady, kde je pár stavení rozseté mezi rašeliništěm Malá jizerská louka a čedičovým vrchem Bukovcem. Malebné místo v Jizerských horách se zajímavou historií.

Osada se rozprostírá na malé náhorní plošině v srdci Jizerských hor a je nejvýše položenou obcí v celé ČR. Osídlili ji dřevorubci a sběrači drahých kamenů, protéká jí stejnojmenný potok a také Safírový potůček, coby naleziště drahokamů.

Kolem potoků jsou rozesety chalupy a chaloupky horského typu, většinou celodřevěné, některé s dekorativními prvky (Stará pila, Panský dům, Pyramida). Dnes je většina domů využívána k rekreačním účelům.

Dominantou obce je jedna z nejvyšších čedičových vyvřelin ve střední Evropě, vrch zvaný Bukovec. Osada je významnou turistickou křižovatkou. V místě jsou výjimečné možnosti pro pěší turistiku, výborný terén pro horskou cyklistiku a v zimě upravované běžecké stop. Příjezd do osady automobilem je možný pouze z obce Horní Polubný.

Určitě už víte, že je řeč o Jizerce, místě, které patří mezi nejchladnější i v létě. Hezké zážitky v Jizerkách přeje s Českým rozhlasem Liberec Marcela Augustová.

Osada Jizerka
autoři: Tomáš Beneš , Marcela Augustová
Spustit audio