Nejnovější rozhledna kraje: Bude z betonu a má vyrůst v Bílém Potoce

V Bílém Potoce na Frýdlantsku chtějí postavit novou rozhlednu. Bude připomínat kulatou věž a obec se na její stavbu snaží získat potřebné peníze z evropských fondů. Peníze budou právě dnes 20. 9. řešit tamní zastupitelé.

Řešit se bude přesná podoba žádosti o dotaci, protože je k tomu potřeba souhlas zastupitelů. Rozhledna bude stát na konci obce u křižovatky silnic z Bílého Potoka do Smědavy, na vršku nedaleko restaurace Bártova bouda. Uvidíme z ní celé údolí Frýdlantska, polskou Bogatyni a německou Žitavu, Jizerské hory a další. Jak bude betonová stavba vypadat, popsal nezávislý starosta Vladimír Hanzl: „Věž bude kulatá, betonová jako studna, schodiště jde středem. Výška asi dvaadvacet metrů, takže převyšuje okolní lesy, ale nebude to zase příliš narušovat krajinný ráz.“

Hotovo by mohlo být i do půl roku

Obec má v současné době hotový projekt a také stavební povolení. Teď bude žádat o dotace z programu přeshraniční spolupráce. Spolupracuje totiž s polským městem Swieradow-Zdroj.

Vybudování rozhledny má přijít na pět milionů korun s tím, že se podle starosty Bílého Potoka počítá i se stavbou zázemí pro děti nebo stezky pro vozíčkáře, aby se mohli dostat až k rozhledně. Stavba se otevře možná už do půl roku, pokud se ovšem podaří zajistit peníze z evropských fondů. Obec ale počítá i se spoluúčastí, údajně k tomu má v rozpočtu finanční rezervu.

autor: jch
Spustit audio