Nebyl to obvyklý „Turnaj čtyř měst“, jablonečtí si ale klání v mölkky ujít nenechali

7. září 2020 15:31

V jabloneckém Tyršově parku se ve hře mölkky utkaly víc než tři desítky seniorů. Obvykle v Turnaji čtyř měst soupeří zástupci Jablonce nad Nisou, Frýdlantu, Liberce a České Lípy.

Jak vysvětlil náměstek jabloneckého primátora pro oblast sociální David Mánek, bylo to kvůli pochopitelným důvodům. „Ke hře nastoupili pouze jablonečtí hráči, své kolegy z okolních měst kvůli koronavirové hrozbě pozvat nemohli,“ řekl. Oproti minulosti turnaj změnil také místo konání. Dosud se konal v zahradě objektu v Novoveské ulici, letos proběhl v Tyršových sadech. „Jednalo se tak o první akci, která přispěla k oživení Tyršova parku a na spolupráci se město dohodlo s Centrem sociálních služeb Jablonec nad Nisou a jabloneckým TJ Sokol,“ dodal ještě náměstek Mánek.

Finská hra mölkky

Mölkky je zábavná kombinace náhody a dovedností, které se lze snadno naučit. Hráči se střídají v házení kolíkem a snaží se při tom srazit kuželky s různými čísly. Cílem hry je získat přesně 50 bodů. Pokud číslo 50 překročíte, vrací se skóre zpět na 25.

Hru Mölkky můžete hrát kdekoli venku – ať už na zahradě nebo v parku. Hrajte jako jednotlivci, nebo vytvořte týmy – čím vás bude více, tím bude hra zábavnější. Nezáleží na věku ani na fyzické kondici.

Mölkky vychází z několik staletí staré finské hry a rychle se stává světovým fenoménem. V zemích po celém světě se konají národní soutěže a do Finska se každý rok sjíždějí týmy na světový šampionát v Mölkky.

Zdroj: molkky.com

David Mánek předává diplomy

Ve čtvrtek 3. září se v Tyršových sadech sešlo 21 hráčů a další fandové, hrálo se na třech polích, z každého vzešel vítěz, který postoupil do velkého finále. „Hra mölkky je původem z Finska a v klubech CSS jsme ji představili už v roce 2016. Tréninky probíhají v sezóně každé pondělí dopoledne, senioři střídají hru mölkky a pétanque,“ vysvětlil specialista na volnočasové aktivity Centra sociálních služeb (CSS) Lukáš Frydrych s tím, že turnaje jsou od roku 2016 s výjimkou roku 2017, kdy byl zrušen kvůli nepříznivému počasí. „Od počátku to byl turnaj seniorů tří měst, ale v roce 2019 se k nám přidala i Česká Lípa, nově tedy hrajeme turnaj seniorů čtyř měst - Jablonec, Liberec, Frýdlant a Česká Lípa,“ dodal Frydrych. Město a Centrum sociálních služeb spolupracují ve více oblastech; například v říjnu je naplánovaný Památný den Sokolstva, na kterém zazpívá seniorský pěvecký soubor Izerína.

autor: reČRoL | zdroj: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související