Nádraží v Semilech letos dostane „nový kabát“

7. leden 2019 09:26

Obyvatelé Semil se mohou těšit na opravenou budovu vlakového nádraží. Pracovat by se tam ale mělo ještě celý letošní rok i část roku příštího. Dokončení prací je naplánované na rok 2020.

Dělníci začali budovu opravovat už loni na podzim. Další detaily má Radka Pistoriusová, mluvčí investora, kterým je Správa železniční dopravní cesty: „Začala na konci loňského roku a bude trvat celý letošní rok. Počítáme s ukončením v lednu 2020, celkové náklady dosáhnout téměř třiceti milionů korun.“

Jedná se zároveň o největší letošní investici do nádražních budov v Libereckém kraji. Opraví se nejen budova, nové budou například i toalety. Pro cestující se přemístí do výpravní budovy, ty původní dělníci zbourají.

Napilno mají i v Turnově

Velká oprava čeká i nádraží v Turnově, mělo by se jednat o třetí etapu oprav. Dělníci by měli skončit příští rok, tedy v roce 2020. Hotová je od loňského podzimu druhá fáze včetně výpravní budovy. Práce už přišly na desítky milionů korun. Na opravené nádraží se přesunula pošta, v plánu je i obnovení provozu kdysi oblíbeného nádražního bufetu.

V kraji budou změny i na železničních přejezdech. Některé dostanou závory, a zvýší se tak jejich bezpečnost. Týká se to podle informací Správy železniční dopravní cesty třeba jednoho z přejezdů na trati mezi Frýdlantem a Jindřichovicemi pod Smrkem.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související