Na vrchu Vochlice se podařilo zachránit starobylou rozhlednu. Je z roku 1881

17. květen 2016
Česko – země neznámá

O mnoha stavbách říkáme, že je někdo zachránil za pět minut dvanáct nebo dokonce v hodině dvanácté. Rozhledna na vrchu Vochlice nedaleko Lubence už hodinu dvanáctou překročila, přesto se ji podařilo zachránit. Své síly spojili jednotlivci i místní firmy a rozhledna dnes opět slouží svému účelu.

Kamenná rozhledna mezi osadami Mlýnce a Libyně byla objevem i pro tak zasvěceného a nadšeného „rozhlednologa“, jakým je Jan Nouza, autor knihy Rozhledny Čech, Moravy a Slezska a také jeden z inspirátorů cyklu České televize Rozhlédni se, člověče. A není divu, druhá polovina 20. století dala jedné z nejstarších turistických českých rozhleden důkladně zabrat. Chybělo málo a zmizela úplně.

Verzí o vzniku stavby bylo hned několik. Někteří tvrdili, že ji dali vybudovat majitelé panství Mlýnce jako atrakci pro návštěvníky anglického parku u jejich zámku, jiní hledali její původ dokonce až ve středověku – prý sloužila jako strážní věž na solné stezce.

Při rekonstrukci věže byl ale objeven základní kámen s rokem 1881. A postupně se vylouply i další informace, takže se dnes má za to, že rozhlednu vybudoval lubenecký turistický spolek. Vytvořil tak i jakousi architektonickou vizitku. Stavba totiž provedením i červenou barvou nápadně připomíná věž z lubeneckého městského znaku.

Rozhledna skrývá i krásná zákoutí

Název má rozhledna podle kopce, na kterém stojí, a kopec má název podle rostliny – vochlice hřebenité, která v těchto místech roste. Dnes je na seznamu kriticky ohrožených druhů, tak jí popřejme, aby se záchrany dočkala stejně jako rozhledna.

Zchátralou rozhlednu zachránila náhoda

Ke zkáze stavby značně přispěly dvě věci – nezájem o údržbu a také to, že původní rozhledna neměla střechu. O odvod dešťové vody se staraly jen chrliče z hliněných hřebenáčů a voda napáchala opravdu značnou škodu. Stavba nakonec pukla, zdivo tmelené z čedičových kamenů, červeného pískovce a cihel se drolilo, spadl středový sloup, zničené byly i schody.

Při rekonstrukci věže byl ale objeven základní kámen s rokem 1881

Ale jak už to tak bývá, k záchraně přispěla náhoda. Manželé Jitka a Richard Kantovi z Lubence založili občanské sdružení Za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni. Na odbornou poradu přijela i architektka Ivana Kiszová a Kantovi jí ukázali i zříceninu rozhledny. Odbornice zajásala nad nádhernou romantickou stavbou s tím, že ji musí zachránit.

V roce 2007 se začalo a k manželům Kantovým se přidali další jednotlivci i firmy. Na pracích se podíleli dokonce i odsouzení z nápravného zařízení v Drahonicích. Za tři roky – 28. srpna 2010 - se citlivě zrekonstruovaná rozhledna na Vochlici slavnostně otevřela.

Otevírací doba věže je od května do října vždy o víkendech od 13 do 16 hodin, mimo tuto dobu je možné vyzvednout si klíče ve vitrážnické firmě Skloart v Lubenci (od 8 do 17 hodin). Vyhlídka ve výšce 11 metrů (celková výška rozhledny je 15 metrů) nabízí rozhled do širokého okolí.

Spustit audio