Na přejezdu se vždycky musíme přesvědčit, že jde bezpečně přejet, apeluje dopravní expert

13. září 2023

V Libereckém kraji podle dat Drážní inspekce meziročně narostl počet dopravních nehod na železničních přejezdech. Jedna z těch nejvážnějších se stala ve Stráži nad Nisou.

Vlak tam narazil do nákladního auta, které převáželo těžký stavení stroj. Podle průmyslové kamery, která incident zaznamenala, ale v době nehody nejspíš neblikala signalizace u přejezdu. Právě k němu proto vyrazil náš reportér Patrik Fišer s dopravním expertem Romanem Budským, aby probrali, co vlastně značí signalizace, i jak se mají řidiči na přejezdech správně chovat.

„Než vjedete na železniční přejezd, vždycky se musíte přesvědčit, že ho zvládnete bezpečně přejet,“ zdůrazňuje dopravní expert z platformy Vize 0 Roman Budský. „Když na signalizaci bliká bílé světlo, můžete přes přejezd jet až 50 km/h. Pokud nebliká, musíte zpomalit na 30 km/h,“ doplňuje. Na přejezdu ve Stráži nad Nisou ale není dobrý výhled a Budský tam doporučuje zpomalit a důkladně se rozhlédnout vždycky.

Přestupky na přejezdech sledují i policisté. „Za loňský rok evidujeme u železničních přejezdů 31 přestupků. Vždy to byl přestupek vjíždění na železniční přejezd v době, kdy je to zakázané,“ říká mluvčí libereckého krajského ředitelství policie Ivana Baláková.

V kterých případech na přejezd řidič vjet nesmí? Proč se řidiči můžou úplně běžně setkat se situací, že na přejezdu nebliká bílé světlo? Jaký trest hrozí řidič za to, že vjede na přejezd v době, kdy nesmí? Poslechněte si celou reportáž Patrika Fišera.

autoři: Patrik Fišer , reČRoL
Spustit audio

Související